Indijski nobelovac o Srbima: Volim ovaj narod što ima toplo srce koje ume da oduševi

Izvor:
IN4S, Foto: Wikipedia

– Mi drhtimo u strahu od te Evrope koja hoće da odvoji čoveka od Boga. Savremena civilizacija odvojila je nauku od duha. Sve što ne crpe snagu duha, nije lepo, nego je ružno. Snagom može da se ponosi lav, tigar, slon. I kad se čovek ponosi snagom, on je kao životinja, zaključio je Tagore govoreći o trenutku tadašnjeg sveta

Ja volim ovaj narod što ima spontano osjećanje, što ima toplo srce koje ume da oduševi. Osećam se kao ptica koja ima dva gnezda na dve suprotne obale. Ja sam srećan što se nalazim u zemlji prebogatoj ljubavlju, kazao je o Srbima veliki indijski književnik, dramaturg i filozof Rabindranat Tagore koji je boravio tokom 1926. godine u Beogradu.

U večernjim satima 15. oktobra on je prvo govorio u novom zdanju Univerziteta, a sutradan na Kolarčevom univerzitetu. U obe prilike se okupio ogroman broj Beograđana.

– Došao je i običan radnik, koji je jedva načuo za veličinu i vrednost ovoga pesnika daleke Indije, došao je i ozbiljni učenjak da svoja znanja o Tagoru obogati i ličnim impresijama o njemu, javila je tada ,,Politika”.

Nobelovac se susreo sa vladikom Nikolajem i brojnim intelektualcima Srbije, a na polasku je kao poklon dobio zbirku narodnih rukotvorina: jedan srpski kostim, u zlatu, rađen na kosovskom tlu u 18. veku.

Odgovarajući na besedu Svetog Nikolaja, veliki književnik je poručio, između ostalog, kako je izuzetno srećan što može da vidi narod koji se mnogo razlikuje svojim osjećanjem od ostalih zapadnih naroda.

– Mi drhtimo u strahu od te Evrope koja hoće da odvoji čoveka od Boga. Savremena civilizacija odvojila je nauku od duha. Sve što ne crpe snagu duha, nije lepo, nego je ružno. Snagom može da se ponosi lav, tigar, slon. I kad se čovek ponosi snagom, on je kao životinja, zaključio je Tagore govoreći o trenutku tadašnjeg sveta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare