Pokret Oslobođenje obeležio mučenička stradanja Draže Mihailovića i carske porodice Romanov

Izvor:
Politički.rs, Foto: Pokret Oslobođenje

Pokret Oslobođenje organizovao je danas u Crkvi Svete Mati Paraskeve u Lapovu pomen srpskom generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću i njegovim borcima, obeležavajući tako 76 godina od njegovog ubistva.

Prijatelji pokreta Oslobođenje prisustvovali su, takođe, liturgiji i pomenu na svetu carsku i mučeničku porodicu Romanov, nakon čega su položili vence na spomenik Mihailoviću u ovom gradu.

 

 

 

 

Vence su položili i Ujedinjeni ravnogorski pokret iz Velike Plane, Srpska monarhistička stranka a u organizaciji događaja, pored pomenutih organizacija, učestvovali su meštani Lapova i sveštenici SPC.

Nakon pomena prisutnima se obratio istoričar Bojan Dimitrijević.

„I Dražu, i Romanove usmrtio je komunistički režim, te su oni mučenici totalitarne vlasti, ali su i simboli slobode i najčistijeg rodoljublja“, rekao je ovom prilikom predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević i dodao:
„Iako se u državi današnji dan nikako ne obeležava, za sve nas ovde žrtva pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini je primer predanosti borbi za ideale, ubeđenja i srpstvo. Trudimo se da taj primer sledimo.“

Podsetimo, Lapovo je jedno od mesta koje je prvo u Srbiji podiglo spomenik i trg nazvalo u čast generala Dragoljuba Mihailovića, dok Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik carskih mučenika iz porodice Romanov, koji su od strane boljševika streljani na današnji dan 1918. godine, a Ruska pravoslavna crkva ih je kanonizovala 2000. godine.

„Tokom današnje liturgije pomolili smo se i za mučeničku porodicu Romanov, koja predstavlja simbol vekovnog srpsko-ruskog prijateljstva i veoma je važno sećati ih se u ovim vremenima, kada Rusija vodi bitku za slobodu ne samo svog naroda u Ukrajini, već i za spas čitavog čovečanstva od zla nacizma i fašizma“, poručio je Đorđević iz Lapova.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare