Zločinačka Belgija vraća zub porodici Patrisa Lumumbe, najvećeg crnca koji je ikada šetao afričkim kontinentom

Izvor:
Politički.rs

Belgijska administracija vratiće naredne sedmice zub prvog premijera Demokratske Republike Kongo Patrisa Lumumbe njegovoj porodici, piše britanski dnevnik “Gardijan”.

Zub je sve što je ostalo od Lumumbe, koji je bio borac protiv kolonijalizma u Africi, a kojeg su ubili separatisti i belgijski plaćenici 1961. godine.

Ubice su rastopile njegove ostatke u kiselini, a neki od njih su zadržali zub kao suvenir.

Lumumbin sin Roland rekao je da povratak zuba porodici znači da će konačno moći da „okončaju svoju žalost“.

“Ne mogu da kažem da osećam radost, ali je pozitivno to što možemo da sahranimo našeg voljenog. Njegova duša sada može da počiva u miru”, naglasio je Roland.

Borisav Korkodelović o Lumumbi piše u Politikinom Zabavniku u tekstu od pre dve godine:

I mrtvog su ga se bojali

Konačno će, šest decenija od njegovog tragičnog i mučnog ubistva, jedini ostaci Patrisa Lumumbe, predvodnika dekolonizacije Konga i prvog premijera od proglašenja nezavisnosti ove zemlje, jedan ili dva njegova zuba, odneti svojevremeno u Belgiju kao trofej posle pogubljenja, biti vraćeni i sahranjeni u domovini. Povratak sledi nakon nedavne presude belgijskog suda

Ćerka ubijenog kongoanskog vođe Juliana Lumumba je izjavila kako je to „velika pobeda“, jer će se konačno, 60 godina nakon smrti njenog oca, koji je umro za svoju zemlju i njenu nezavisnost, te za dostojanstvo crnaca, njegovi posmrtni ostaci vratiti u domovinu.

Dva prednja zuba oduzeo je belgijski policajac Gerard Sete, tada sa službom u kolonizovanom Kongu. Sete je bio umešan u mračno, gotovo ritualno čerečenje tela svrgnutog kongoanskog premijera i njegovih saradnika, bivšeg potpredsednika Senata Žozefa Okita i Morisa Mpoloa, ministra omladine i sporta u Lumumbinom kabinetu. Njih trojica su tragične noći odvedeni iz zatvora na streljanje, u šumu u blizini Elizabetvila (današnjeg Lubumbašija), glavnog grada provincije Katange na jugu zemlje.

Lumumba je svrgnut u puču koji je septembra 1960. podstakla američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), radeći zajedno sa Belgijancima i uz bezrezervnu saglasnost Velike Britanije, dok je Francuska imala bliske veze sa Briselom. Najmoćniji čovek u državi prostranoj kao cela zapadna Evropa postao je načelnik Generalštaba kongoanske vojske, Žozef -Desire Mobutu (kasnije Mobutu Sese Seko), utemeljitelj brutalne i kleptokratske vladavine koja je trajala do 1997.

Posle ubistva 17. januara 1961, sledeće noći su se braća Sete, Žerar i Mihael, vratili sa kongoanskim pomoćnicima i iskopali tela pogubljenih. Kolonizatori nisu želeli da grobovi postanu svetilišta. U noći između 20. i 21. januara, ojačani viskijem, Žerar, Mihael i pomoćnici prionuli su na svoj krvavi besprizorni posao, čerečeći tela po udovima i rastvarali ih u sumpornoj kiselini, koju je dostavljao belgijski rudarski gigant „Union Minier“, ekonomski gospodar Konga. Posle ovog užasnog, brutalnog i mračnog rituala, kosti pokojnika su spaljene i rasute. Pretpostavlja se da je Žerar uzeo dva prednja zuba Patrisa Lumumbe, iako se presuda belgijskog suda odnosi samo na jedan.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare