Kisić Tepavčević: Cilj SMS poruka nije bio da se širi panika; Kon: Nemam nameru uopšte da se pravdam

Kisić Tepavčević: Cilj SMS poruka nije bio da se širi panika; Kon: Nemam nameru uopšte da se pravdam

Cilj SMS poruka, kojima su građani upozoreni na situaciju u Srbiji sa širenjem korona virusa, nije bio da se širi panika, već da se dođe do onih koji nisu dovoljno informisani ili nisu shvatili ozbiljnost cele situacije, izjavila je epidemiolog i zamenik direktora Zavoda za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj pres konferenciji o situaciji sa korona virusom rekla da je Krizni štab, u dogovoru sa mobilnim operaterima, poslao poruku da bi došli i do građana kojima je to jedini način komunikacije, a koji nemaju internet i ne gledaju televiziju.

„Širenje panike nije bio cilj, kao što to nije nijedno obraćanje, svima nam je cilj da sprečimo širenje dalje infekcije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Korisnicima mobilne mreže MTS poslata je poruka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 u kojoj je navedeno da je ‘’situacija dramatična i da se približavamo scenariju iz Italija i Španije’’, a građani mole da ostanu kod kuće, prenosi Tanjug.

Primarne su pravovremene i tačne informacije

Kisić Tepavčević: Cilj SMS poruka nije bio da se širi panika; Kon: Nemam nameru uopšte da se pravdam
Foto: Printscreen/ RTS

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević ukazala je da je u situaciji kada se naša zemlja bori sa korona virusom primarno da imamo validne, pravovremene i tačne informacije.

„Razumem da je posao novinara takav da želite da imate neku ekskluzivu, ali nije ovo situacija kada je ekskluzivitet nešto što je primarno. Primarno je da imamo validne, pravovremene i tačne informacije”, rekla je Kisić Tepavčević, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija zašto se slučajevi korona virusa ne prijavljuju na nivou lokalnih zajednica, prenosi Tanjug.

Kon: Napuštanje konferencije je bio apel upozorenja

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su lekari jučerašnju konferenciju u vezi sa koronavirusom napustili, odnosno nisu odgovarali na pitanja novinara jer su time želeli da pošalju apel upozorenja, budući da je juče od posledica koronavirusa preminulo sedam osoba.

Kon je rekao da su se na taj način solidarisali sa direktorom Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goranom Stevanovićem, koji je na jučerašnjoj konferenciji izneo podatke o broju preminulih.

„Juče se desilo da smo se solidarisali sa doktorom Stevanovićem. To je suština…Nemam nameru uopšte da se pravdam. Time smo poslali apel upozorenja”, rekao je Kon na konferenciji u Palati Srbija, prenosi Tanjug.

Na opasku novinara da je posle jučerašnje konferencije gostovao na jednoj privatnoj televiziji i pitanje da li je to fer prema građanima koji svakodnevno slušaju konferencije u 15 sati u vezi sa koronavirusom, rekao je da je ta televizijska emisija bila ranije planirana.

Kon je podsetio da je juče od posledica koronavirusa stradalo sedam osoba, što je najveći broj umrlih u jednom danu od kako se naša zemlja bori sa tim virusom i dodao da je to nešto što treba da se razume.

„Nemam nameru uopšte da se pravdam. Time smo poslali apel upozorenja”, poručio je Kon.

Italijanski scenario nije izmišljen, plašim se sutrašnjeg dana

Kisić Tepavčević: Cilj SMS poruka nije bio da se širi panika; Kon: Nemam nameru uopšte da se pravdam
Printscreen/ RTS

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nije dobro što je broj novozaraženih korona virusom u Srbiji porastao na 160 i da se plaši sutrašnjeg dana, ali da je još uvek umereni optimista kada je reč o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji.

Kon je kazao da je za njega najvažnije da građani shvate da širenje virusa Kovid-19 zaista zavisi od toga da li će građani biti u bliskom kontaktu sa drugima naglasivši da „to više nije teorija”.

Na pitanje o SMS poruci građanima da Srbiji preti italijanski scenario, Kon je kazao da su za njega takve poruke korisne jer, kako je naglasio, italijanski scenario zaista postoji i nije izmišljen.

„Ne vidim po čemu je Srbija posebna da se kod nas ne bi desio takav scenario, osim što smo posebni po svemu što smo do sada uradili. Takve poruke mogu da budu samo korisne, bar ih ja tako doživljavam”, rekao je Kon, prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara da li se na dnevnoj bazi ažurira evidencija preminulih od korona virusa jer se, navodno, jedan pacijent, koji je preminuo u bolnici „Dragiša Mišović”, nije našao u evidenciji koja je saopštena na pres konferenciji, zamenica direktora Instituta „Batut” epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je kazala da se podaci svakodnevno ažuriraju i da se iznose apsolutni podaci o obolelima i preminulima i statistika po polu.

„Ovde saopštavamo sve podatke o broju zaraženih i preminulih koje dobijemo pred početak konferencije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Odgovarajući na isto pitanje, Kon je kazao da njegovo prethodno iskustvo pokazuje da se po okončanju epidemije pojave oni koji tvrde da se ništa nije desilo, da nije bilo umrlih i da je sve izmišljeno.

Naglasio je da svaki preminuli pacijent od korona virusa ima svoje ime i prezime, matični broj i da se do kraja se sve zna o tim slučajevima.

„Ideja da se takvi podaci prikrivaju ili naduvavaju nije normalna. Hteo sam da javno objavim inicijale svih preminulih i kako se sve to završilo, ali nisam, jer bi to bilo dokazivanje onima koji nisu pri svesti kada tako razmišljaju”, kazao je Kon.

U GAK Narodni front zaraženo 7 zdravstvenih radnika

U Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu sedam zdravstvenih radnika zaraženo je korona virusom, a blizu 30 je imalo neke simptome, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon je, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Palati Srbija, rekao da su oni izdvojeni i testirani, ali da rezultati još nisu stigli.

Zamenik direktora Instituta „Batut” Darija Kisić Tepavčević je rekla da ne može da da precizne podatke o broju obolelih po zdravstvenim ustanovama.

Navela je da je važno da se oboleli zdravstveni radnici odmah prepoznaju i na adekvatan način izoluju da ne bi dalje širili infekciju.

„Bez obzira koliko je svako od nas podjednako važan sa aspekta mogućnosti širenja infekcije, ipak zdravstveni radnik, pogotovo onaj koji radi na odeljenjima gde su hronični bolesnici, imunodeficijentni, mora odmah da bude prepoznat i izolovan”, rekla je Kisić, prenosi Tanjug.

Ističe da velike napore usmeravaju ka pronalaženju kontakata svakog obolelog zdravstvenog radnika.

„Najveći deo aktivnosti nam ide tu da bismo mogli da napravimo bezbednu bolničku sredinu i omogućimo nesmetan rad drugih radnika”, rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li ima podatke o broju zaraženih zdravstvenih radnika u bolnici u Ćupriji rekla je:

„Nemam sada tačan podatak da vam kažem, osim što znamo da u toj bolnici ima zdravstvenih radnika koji su pozitivni na korona virus. Oni su izolovani i ne rade”.

Politika

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare