Kon: Potrebno najmanje 14 dana oštrih mera da bi se obuzdao virus

Kon: Potrebno najmanje 14 dana oštrih mera da bi se obuzdao virus

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da u predstojećim danima moraju da se sprovedu vrlo oštre mere, na 14 dana, ali da nije siguran kada bi te mere mogle da stupe na snagu.

On je dodao da će medicinski deo Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19 u predstojećim danima, na zvaničnim sastancima, ponoviti svoj stav, da je apsolutni minimum na koje će mere treba uvesti biti dve nedelje, jer je “virus sve pristuniji”.

Kon je nakon današnjih konsultacija medicinskog dela Kriznog štaba sa premijerkom Anom Brnabić za N1 naveo da su lekari ostali na svojoj poziciji “zbog činjenice da se epidemiološka situacija pogoršava”.

“Nas očekuje ozbiljan porast (broja zaraženih) i u narednom periodu… Kad će mere biti sprovedene, čekamo, videćemo. Za sada o popuštanju mera nema ni govora. Kada i kako će mere biti uvedene videćemo, to ne zavisi samo od medicinskog dela Kriznog štaba”, rekao je Kon.

Epidemiolog je kazao i da je obuhvat imunizacije, “impresivan, ali nedovoljan” za suzbijanje epidemije, kao i da prethodna dva vikenda kada je zabranjen rad trgovinama i ugostiteljima predstavljali “polovične mere”.

“One nisu bile dovojne, što je štab i očekivao”, kazao je Kon.

Kon je ocenio i da će za pojavu kolektivnog imuniteta biti potrebno 80 odsto gradjana imunizovanih na korona virus, odnosno onih koji su vakcinisani ili koji su preležali COVID-19.

“Ja sam svojevremeno govorio da je za to potrebno dva miliona potpuno vakcinisanih (s obe doze vakcine), odnosno otprilike duplo više nego što sada imamo. Sada mislim da nam treba četiri miliona (potpuno vakcinisanih). mi smo još daleko od toga… (Širenje virusa) se rešava sprečavanjem kontakata i što bržom vakcinacijom, na taj način će prirodno doći do spuštanja aktivnosti virusa”, naveo je epidemiolog.

Pročitajte još  Šekler: Nije neobično ako se posle vakcinisanja neko inficira koronom

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare