Kovačević (Nova D2SP): Zbog nestašice lekova smeniti direktorku RFZO Sanju Radojević Škodrić

Izvor:
Nova D2SP, Foto: Nova D2SP, Printscreen Happy TV, Logo

Nestašica lekova prouzrokovana je isključivo ignorisanjem činjenice da je cena lekova na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) preniska, pa ih proizvođači i uvoznici ne isporučuju. Posledica je da lekove pacijenti svojim novcem moraju kupovati u slobodnoj prodaji u apotekama po punoj maksimalnoj ceni, izjavio je danas Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP).

– Šta će nam nefunkcionalan RFZO, kad sami nabavljamo lekove, a bolesnu decu lečimo SMS porukama – upitao je Kovačević.

Kovačević ističe da, nažalost, u gotovo svim sferama društva država ignoriše iskustvo, pa zbog toga izostaje i valjano predviđanje, a, kako kaže, predviđao je i saopštavao u više navrata da nas očekuju nestašice lekova.

Kovačević navodi da danas nedostaju lekovi za dijabetičare, a sutra već za neke druge pacijente kojima je potreban lek po pristupačnoj ceni.

– RFZO ne pokriva svoje nadležnosti jer ignoriše da prihvati da više ne može da nabavlja lekove čija cena nije porasla na teret države duže od deset godina – rekao je Kovačević.

Foto: Nova D2SP

Predsednik Nove D2SP ističe da direktnu krivicu i odgovornost za nestašicu lekova treba da snosi direktorka Fonda, Sanja Radojević Škodrić, zbog nevaljanog sagledavanja činjenica i lošeg predviđanja na koje je obavezuje funkcija koju očigledno loše obavlja.

– Zbog toga, kao stranka, tražimo njenu smenu – kazao je Kovačević.

Kovačević dodaje da je prosečna cena leka u apotekama sa A liste RFZO-a između 100 i 150 dinara.

– Pre više od godinu dana, poredio sam cenu jedne tablete leka i procenjivao je jeftinijom od gutljaja flaširane vode, ne bih li na taj način zainteresovao državu da uoči nelogičnost formiranja cene lekova koji su na listi RFZO-a. Reakcija je izostala, pa sve više proizvođača lekova napušta RFZO listu i slobodno formira cenu leka do njegove maksimalne cene, jer RFZO cena ne pokriva ni cenu koštanja proizvodnje leka – rekao je Kovačević.

Kovačević navodi da su pacijenti u Srbiji žrtve dodvoravanja direktorke RFZO-a, Sanje Radojević Škodrić, ministru finansija Siniši Malom, jer, navodno, štedi novac budžetu na račun “izbijanja” novca iz džepova očajnih pacijenata.

– Nedovoljno sredstava rezervisanih budžetom za obaveze RFZO-a uzrokuje i hronično kašnjenje sa isplatom finansijskih obaveza prema apotekama – podvlači Kovačević.

On podseća da smo nedomaćinsko poslovanje RFZO-a videli dok su se nabavljali i neregistrovani lekovi protiv Covid-a, po astronomskim cenama, u korist povlašćenih kompanija.

– Treba otvoriti pitanje potrošenih sredstava za vakcine protiv Covid-a, gde su smeštene neiskorišćene količine? Ko ih skladišti i gde? Ko snosi cenu uništenja vakcina sa isteklim rokom? Kolika je šteta zbog svega toga za građane Srbije – pita Kovačević.

On kaže da je došlo vreme da postavljamo pitanja na koja imamo pravo da dobijemo odgovore.

– Do tada ćemo morati da se naviknemo da svojim novcem kupujemo lekove po punoj ceni i trpimo posledice lošeg rada rukovodstva RFZO-a – zaključuje Kovačević.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare