Kuzović (Oslobođenje): PARAVOJSKA RIO TINTA plaši meštane doline Jadra

Kuzović (Oslobođenje): PARAVOJSKA RIO TINTA plaši meštane doline Jadra

Povodom vesti da je kompanija Rio Tinto angažovala privatno obezbeđenje koje patrolira po selima u dolini Jadra, saopštenjem se oglasio prof. dr Duško Kuzović, ispred pokreta Oslobođenje.

On je izneo stav da je nedopustivo na ovakav način obavljati poslove „tobožnje zaštite privatne imovine jedne kompanije“.

„Niko nije ugrozio njihovu imovinu, već je cela ova predstava napravljena da bi se dovela privatna paravojska i tako pojačao pritisak na lokalno stanovništvo, da prodaju svoja imanja kompaniji Rio Tinto“, ističe Kuzović.

Multinacionalni koncern Rio Tinto otpočeo je otkup imanja i domaćinstava zarad otvaranja rudnika litijuma u lozničkom kraju, a uskoro su došle i vesti o pritiscima na meštane.

„Pokret Oslobođenje poziva Vladu Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova da na teren hitno pošalju policijske snage koje bi zaštitile imovinu i živote građana Jadra od napada privatne vojske kompanije Rio Tinto“, kaže Duško Kuzović.

On je takođe istakao zahtev da policija razoruža i privede sve pripadnike privatnih obezbeđenja koji protivzakonito patroliraju javnim saobraćajnicama u Jadru i Podrinju.

„Privatno obezbeđenje može da pruža svoje usluge isključivo na privatnim parcelama, a nikako na javnim putevima i drugim javnim površinama. To smeju da čine samo organi Republike Srbije“, poručuje Kuzović.

Iz pokreta Oslobođenje naglašavaju da će pozvati „sve časne policajce“ da zavedu red i zaštite stanovništvo Jadra, u skladu sa zakonom i dužnostima koje imaju prema građanima Srbije.

„Ako Vučić, Brnabić i Vulin ne mogu da narede organima Republike Srbije reda da zavedu red na delu naše teritorije, onda neka daju ostavke“, dodaje prof. Kuzović.

Iz pokreta Oslobođenje su još jednom pozvali na hitno obustavljanje ovog projekta i uvođenje višegodišnjeg moratorijuma na istraživanje i iskopavanje rude litijuma.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare