Mali Dimitrije, deda Đorđe i “Plava grobnica” koja odjekuje Zejtinlikom

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva

Danas će deda Đorđe Mihailović, najpoznatiji čuvar Zejtinlika, biti sahranjen uz vojne i državne počasti

Grčke vlasti dozvolile su da bude ispunjena poslednja ovozemaljska želja Đorđa Mihailovića, najpoznatijeg čuvara Zejtilnika, srpskog vojnog groblja u Solunu. Deda Đorđe, kako su ga svi zvali, počivaće, po svojoj želji, u kripti pored oca Đure i dede Save, upravo na Zejtinliku, groblju koje su i oni i on decenijama čuvali.

Drugu želju ispuniće mu porodica – biće sahranjen sa šajkačom, koju je uvek s ponosom nosio, prenose mediji.

I dok se opraštamo od Đorđa Mihailovića, čuvara srpske tradicije, istorije i srpske duše, pred vama je snimak načinjen 2014. godine na Zejtinliku u kome, tada desetogodišnji Dimitrije Đorđević, recituje deda Đorđu “Plavu grobnicu” Milutina Bojića.

 

Na kraju ovog dirljivog snimka, čuje se kako je deda Đorđe pohvalio Dimitrija zbog šajkače na glavi i majice sa likom Dragutina Matića, srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata.

Kaže deda Đorđe:

– U septembru počinju ekskurzije i dolaze ovde deca u bluzama sa američkim i engleskim zastavama, i ja ih pitam zašto to oblačite, zar nisu oni ubijali Srbe?

Snimak je inače nastao 2014. godine kada se obeležavala stogodišnjica izbijanja Prvog svetskog rata a mali Dimitrije, sin predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića, danas je momak, od jeseni student, a rodoljublje, patriotizam i duh srpstva kojim je od malena zadojen i dalje gori i goreće u njemu.

Dok je srpske mladosti, trajaće sećanje na srpske heroje i na njihovog čuvara Đorđa Mihailovića.

ZBOGOM ČIKA ĐORĐE, NEKA TI BUDE LAK PUT DUŠI I POČIVAJ U MIRU VRTOVA GOSPODNjIH. (S.C.)

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare