Mihajlović: Procenat dečjih brakova u podstandardnim romskim naseljima još uvek 56 odsto

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je procenat dečjih brakova u romskim podstandardnim naseljima još uvek 56 odsto i ocenila da su potrebne sistematične i inkluzivne mere koje će doprineti osnaživanju žena i devojčica.

“Jedan od načina da se radi na prevenciji dečjih brakova je obrazovanje, stoga je važno da uložimo dodatne napore da smanjimo osipanje romskih devojčica iz škola i da radimo na njihovoj punoj integraciji u osnovno, ali i srednje i visoko obrazovanje”, navela je Mihajlović u saopštenju povodom Medjunarodnog dana Roma, 8. aprila.

Mihajlović je naglasila da su zakonodavni i strateški okvir odlična osnova za tu borbu i dodala da je saradnja medju relevantnim institucijama, organizacijama i ekspertima u oblasti okončanja dečjih brakova uspostavljena.

Istakla je i važnost integrisanog i sistematskog napora i ka uklanjanju svih oblika diskriminacija i neravnopragnog tretmana sa kojima se Romi i Romkinje susreću.

“Pre svega, moramo uzeti u obzir da oni pripadaju marginalizovanoj grupi društva, a to se najviše odnosi na žene i decu, koji su višestruko ranjivi i čiji položaj moramo zajedničkim snagama da unapređujemo”, kazala je Mihajlović.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare