Mlađa Đorđević u Prebilovcima na pomenu srpskim stradalnicima

Mlađa Đorđević u Prebilovcima na pomenu srpskim stradalnicima

Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje prisustvovao je danas krsnoj slavi i pomenu stradalom narodu u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima.

Ovaj hram mesto je poklonjenja srpskim stradalnim mučenicima. Liturgiju je služio vladika zahumsko – hercegovački Dimitrije, a besedu održao iguman manastira Žitomislić Danilo.

Foto: Pokret Oslobođenje

Đorđević se nalazi u višednevnoj poseti Republici Srpskoj. Tokom posete Hercegovini Mlađa Đorđević je posetio Višegrad, Mostar, Trebinje, Nevesinje, Ljubinje, Bileću i Gacko, a u okviru posete je posetio i srpske svetinje i znamenitosti.

Hram Vaskrsenja Hristovog je sagrađen na mestu spomen-kosturnice u kojoj su 1991. sahranjene kosti 4.000 Srba, koje su ustaše tokom 2. svetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. Spomen koštunica je minirana u junu 1992. kada su ovo mesto spalili pripadnici HOS I HVO.

Podsetimo, ustaše su 6. avgusta 1941. godine pobili oko 600 žena i dece iz sela Prebilovci. Od 1000 stanovnika Prebilovaca, ubijeno ih je 820. Sveti mučenici prebilovački su svetitelji SPC. Ovo mesto stradanja danas čuva uspomenu i opomenu na stradanje srpskog naroda.

Foto: Pokret Oslobođenje

Đorđević je, takođe, imao razgovore sa predstavnicima društvenog i političkog života Srba u Hercegovini, a posetio je i Srbe povratnike u Ivanici, u opštini Ravno.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar