Nacionalna diskusija asocijacije praktičara/ki omladinskog rada: Svako ima pravo da učestvuje u kulturnom životu zajednice

Izvor:
Politički.rs, Foto: Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada - NAPOR

Svako ima pravo da učestvuje u kulturnom životu zajednice

Koje korake je potrebno preduzeti da bismo osigurali da mladi koji se nalaze u situaciji smanjenih mogućnosti imaju jednak pristup kulturnim sadržajima i prostor za aktivno učešće u njihovom kreiranju, tema je o kojoj se juče u Beogradu razgovaralo na nacionalnoj diskusiji koju je organizovala Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR.

Foto: NAPOR

            Događaj je otvoren  pesmom “It’s wonderful day” u izvedbi Marka Bašice u pratnji Žarka Sebića iz orkestra „Dobri ljudi” ŠOSO Dr Milan Petrovć iz Novog Sada. Članovi/ce ovog orkestra su mladi sa invaliditetom koji kreiraju i izvode numere, uglavnom sopstvenih bluz i džez improvizacija. Nakon njihovog izvođenja Maja Ćurčić učesnicima/cama je predstavila rad omladinskog hora „Svi uglas” koji okuplja mlade u riziku ali i mlade iz šire zajednice. Hor deluje kao deo redovnih programa u okviru organizacije Art Aparat iz Beograda. Orkestar i hor predstavljaju primere kako se može kreirati inkluzivno okruženje za sve mlade u kojima zaista imaju prostor za kreativnost, umetnost i stvaralaštvo.

Foto: Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR

           U nastavku programa predstavljeni su rezultati analize rešenja o dodeli sredstava na javnim konkursima Ministarstva kulture u proteklih pet godina (od 2018. do 2022) koja je rađena u okviru projekta “Kultura za sve mlade”. Rezultati analize pokazuju da su sredstva koja se izdvajaju za kulturu i dalje nedovoljna, kao i da su mladi na margini posebno zanemarena kategorija. Od ukupno 128 odobrenih projekata u 2022. godini, 28 je usmereno ka marginalizovanim mladima. Od toga nijedan od odobrenih projekata nije realizovan u formalnom partnerstvu organizacija civilnog društva i institucija kulture.

Foto: Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR

         Drugi deo događaja bio je posvećen diskusiji o tome kako osigurati dostupnost kulture i kulturnih sadržaja svim mladima. Predstavnici/ce organizacija civilnog društva i institucija kulture podelili/e su izazove sa kojima se suočavaju kada je reč o uključivanju mladih u situaciji smanjenih mogućnosti, a zatim kreirali preporuke za njihovo prevazilaženje.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare