Noćna mora na Paliću: Rusi traže naftu, kopaju bušotine i terorišu meštane

Noćna mora na Paliću: Rusi traže naftu, kopaju bušotine i terorišu meštane

Srbija u raljama neoliberalizma

NOĆNA MORA NA PALIĆU

U Republici Srbiji Istražne radnje nafte bez Studije o proceni uticaja na životnu sredinu

Na severu Srbije, nalazi se veliki ekološki i turistički region koji čine zaštićena prirodna dobra Palić i Ludoš.
Nažalost, ovaj region se pretvorio u veliko naftno istražno polje.

Noćna mora na Paliću: Rusi traže naftu, kopaju bušotine i terorišu meštane
Zabrinuti građani se, zbog ovih radova, iseljavaju u Mađarsku i Nemačku

– U neposrednoj blizini turističke i zaštićene zone Palić nalaze se dva velika istražna polja. Jedno od ta dva istražna polja je na sto metara od kuće Zoltana Mikovića. Istražne radnje su počele da se rade krajem marta 2020. godine i nastavile se tokom vanredne situacije Kovida i što je najgore one su se dešavale samo noću. Za ovu bušotinu bi, bar po dve osnove, trebala da se radi procena uticaja! Bušotine nafte su, po Zakonu, objekti sa liste 2 za koje se može zahtevati procena uticaja. Pokrajinski sekretarijat, u čijoj nadležnosti su ovakvi radovi, nije tražio od NIS-a Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu tako da su se ovi radovi, praktično, odvijali nezakonito. Mi smo o tom problemu obavestili: Pokrajinski sekretarijat, gradsku upravu grada Subotice, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo rudarstva i energetike. Od njih smo dobili, najblaže rečeno, začuđujuće odgovore: Republika Srbija smatra da naftna istraživanja i eksploatacija nafte ne utiču na životnu sredinu i da nema nikakvih ekoloških uticaja! Mi, ekološki aktivisti, smatramo da su tu učinjeni vrlo ozbiljni prekršaji. Vrlo ozbiljna šteta je nanešena, ne samo životnoj sredini, već i nama kao građanima Republike Srbije. Posebno naglašavam: stradanje građana, koji žive tu, u neposrednoj blizini, kao što je Zoltan Miković.

Noćna mora na Paliću: Rusi traže naftu, kopaju bušotine i terorišu meštane
Niko neće doći na Palić da gleda naftne bušotine!

Ima tu još nekoliko domaćinstava koji su tokom čitavog proleća bili izloženi užasnoj buci od ogromnog broju kamiona i bušenja. Sve se to, većinom, dešavalo noću. Postoje bolesti koje nastaju od konstantne buke. Ovde rade elektroagregati koji konstantno proizvode buku jačine 50 do 60 dB. To je jedna vrlo kompleksna situacija. Jedino rešenje je da građani budu raseljeni ili da ne budu raseljeni a da im bude plaćena odšteta. Takođe, mora biti plaćena odšteta za uništavanje životne sredine. Mi ne znamo kako će ove istražne radnje i eksploatacija nafte uticati na Palićko jezero, jer nije rađena procena uticaja na životnu sredinu. – kaže Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a za Zelenu patrolu.

Noćna mora na Paliću: Rusi traže naftu, kopaju bušotine i terorišu meštane
Mi, kao građani i ekolozi, zahtevamo da se o ovim objektima razgovara

– Ovde smo se doselili 2003. godine. Imamo troje dece. Imali smo nameru da živimo u lepoj okolini. Kuću smo završili pre dve godine. Živeli smo u miru do sada. A onda jednog dana su se pojavili: kamioni, bageri,… i druge mašine! Kad smo pitali radnike šta se dešava oni su nam rekli da će NIS ovde bušiti, ispred naše kuće četiri naftne bušotine i iza naše kuće tri bušotine. Naš najveći problem je buka, merili smo, kad prolaze kamioni, 70 dB. Po Zakonu trebala bi ovakva postrojenja da budu mnogo dalje od stambenih objekata. Mi smo prijavljivali inspekcijama, ali oni mesecima nisu hteli da izađu. Posle našeg urgiranja inspektorka je rekla da nema tu nikakvog slučaja. Na naše insistiranje izašli su, ali zajedno sa NIS-ovim ljudima, u vreme kad je NIS zaustavio radove i pokazali da nema buke. Osećamo se bespomoćno i prestravljeno. Za vreme vanrednog stanja mi smo bili zatvoreni ovde u kući. Oni su radili noću i danju! To je bila noćna mora! – kaže Zoltan Miković, čija se kuća nalazi na stotinak metara od naftne istraživačke bušotine.

Noćna mora na Paliću: Rusi traže naftu, kopaju bušotine i terorišu meštane
Desila nam se Orvelova noćna mora! – kaže Zoltan Miković za Zelenu patrolu.

– Citiraću definiciju terorizma: Terorizam podrazumeva doktrinu, metod, sredstvo izazivanja straha i nesigurnosti kod građana, sistematskom primenom nasilja. Mi ovo smatramo nasilnim, agresivnim, invazivnim aktom jer bez toga da su nas obavestil počeli su ove radnje. Pre nedelju dana je Dragan Sekulič, pokrajinski inspektor došao da meri buku. On je to uradio korektno. Po Zakonu, ako ove radnje prekorače 5 dB od prethodno merene buke, odnosno tišine, onda krše Zakon. Oni su prekoračili ovu granicu za skoro 20 dB. Mi smatramo da treba da budu sankcionisani zbog toga. Međutim, nisu još uvek sankcionisani jer je inspektor „slučajno“ baš sada otišao na odmor. Mi ćemo insistirati da zaustave njihov rad dok se situacija ne reši. Istina je da predstavnici NIS-a nisu došli na okrugli sto koji smo organizovali na ovu temu i nisu odgovorili ni na pismo našeg advokata. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa njihovim direktorom ali ni to nam nije uspelo. – kaže Zoltan Miković, stanovnik Palića.

Noćna mora na Paliću: Rusi traže naftu, kopaju bušotine i terorišu meštane
Mi smo to gradili 20 godina i nadali se da ćemo ovde doživeti lepu starost.

– Ovde je život postao nemoguć. Imamo troje dece i ne možemo da ih pustimo na ulicu. Pre su svakodnevno dolazili turisti. Tu je i vinarija „Zvonko Bogdan“. Bilo je lepo i bezbedno. Međutim, sada zbog buke i kamiona nema turista a naša deca ne mogu da izađu iz dvorišta. Oni prolaze sa velikim kamionima a ove ulice nisu predviđene za to. Prilično su agresivni i mi građani moramo da silazimo s puta kako bi njihovi kamioni mogli da prođu. Mi bežimo u kući iz jedne sobe u drugu, zavisno od toga u kom procesu je rad na ovoj bušotini. Naša kuća vibrira a to se dešava i u kućama drugih komšija koji su udaljeni 500 metara odavde. Mi smo morali da zagradimo prozore sa zvučnom izolacijom. Supruga i ja koristimo tablete za smirenje, kako bismo mogli podneti neprekidnu buku. Mi idemo kod psihijatra. Decu vodimo na terapiju kod psihologa. Oni su sada u razvoju i to je za njih veoma opasno. Mi moramo da se odselimo, jer je NIS uložio ogromna sredstva u ove bušotine i neće odustati od eksploatacije nafte. – očajan je Zoltan Miković.

Noćna mora na Paliću: Rusi traže naftu, kopaju bušotine i terorišu meštane
Pre bušotine bio nam je jako lep život ovde. – kaže Zoltan Miković.

– Moja supruga Mirela i ja smo zaljubljenici u prirodu. Ona je inženjer hortikulture pa smo ovde napravili mali raj i rezervat prirode. Od životinja imali smo od ježeva do šišmiša, čak smo videli i lisice u blizini. Krtice i ježevi su pobegli zbog vibracija tla. Razne divlje ptice su prelazile iznad naše kuće jer ovo je bio njihov koridor, sa Palićkog na Ludoško jezera, dok NIS – Gaspronjeft nije počeo sa radovima. Pticama, osim buke, smeta i celonoćno osvetljenje na bušotini pa ih više nema. Tornjevi su tako osvetljeni da je naše dvorište celu noć pod svetlom. – zaključuje Zoltan Miković, umoran od zagađenja bukom, svetlom, naftnim isparenjima i prašinom.

Razgovor sa Zoltanom Mikovićem smo završili, za nas, iznenada jer je morao voziti decu kod psihologa na terapiju zbog problema koji su se pojavili od kada je NIS – Gaspromnjeft počeo radove na istraživanju nafte u neposrednoj blizini njihove kuće.

Noćna mora na Paliću: Rusi traže naftu, kopaju bušotine i terorišu meštane
Zaposleni u kompaniji NIS – Gaspronjeft su pratili tim Zelene patrole tokom snimanja

Agonija porodice Miković, a i ostalih porodica na Paliću, se nastavlja.

– NIS je do sada imao samo dozvolu za istraživanje. Oni očekuju da dobiju dozvolu za eksploataciju. Da bi dobili dozvolu za eksploataciju oni će, čak i po ovom našem lošem Zakonu o rudarstvu, morati uraditi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. I u tom trenutku ćemo videti kome je prihvatljivo da se ovo nalazi na Paliću. – zaključio je Zvezdan Kalmar, iz Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) iz Subotice.

Brutalni neoliberalizam je na delu!

Noćna mora na Paliću: Rusi traže naftu, kopaju bušotine i terorišu meštane
Zelena patrola na delu

Tekst i fotografije: Zelena patrola

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

3 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
2 godine pre

,,Нити лудом теци, нити паметном остављај“- луди НИС је имао нафтоносна поља у Анголи и оде све на добош!

Radiša
Radiša
2 godine pre

Bitno je reći koji su to „Rusi“… 2/3 kapitala koji se krije iza ruskih firmi je strani kapital . Neoliberalni kapitalisti pod paravanom međunacionalnih kompanija a pare su na zapadu. Zbog takvog delovanja i ruska država je u problemu i narod. Zbog toga se trese vlast Putinu i očekuju se sve veći neredi .

zorbg
zorbg
2 godine pre
Odgovor za  Radiša

Радиша, пријатељу, којем Путину се тресе власт? Који нереди? На Камчатки? Чим прођу амерички избори све ће се бубице вратите под камење да не трујете Народ…