Novinarska udruženja za razrešenje Saveta REM-a: Dodelom dozvole Informeru obesmislio postojanje

Izvor:
Beta, Foto: Politički.rs, Printscreen

Novinarska i medijska udruženja su danas zatražila pokretanje postupka za razrešenje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zbog rada suprotnog Zakonu o elektronskim medijima, prenelo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

To udruženje je prenelo da Savet REM direktno krši odredbe člana 5. tog zakona, te dodalo da potpisnici zahteva smatraju da je Savet REM “obesmislio postojanje” i odlukom o dodeli dozvole za pružanje medijskih usluga putem kablovske i IPTV mreže izdavaču lista “Informer”.

Uz NUNS, zahtev su potpisali i Udruženje novinara Srbije, ANEM, fondacija “Slavko Ćuruvija”, “Lokal press” , “SINOS” i “AS Medi”.

“REM direktno krši odredbe člana 5. jer – “ne doprinosi očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja i ne štiti interes javnosti u oblasti elektronskih medija i ne štiti korisnike usluga elektronskih medija”, piše u saopštenju.

Potpisnici smatraju “da je najnovijom odlukom o dodeli dozvole za pružanje medijskih usluga putem kablovske i IPTV mreže “Insajder timu” izdavaču dnevnog lista “Informer”, REM “definitivno obesmislio svoje postojanje”.

Smatraju da je REM to uradio “jer se osiono suprostavlja zakonima koji uređuju njegov rad” kao i, kako su naveli, “podzakonskim aktima koje je sam REM usvojio”.

Potpisnici navode da je ovaj list, “koji je šampion u krešenju Etičkog kodeksa” od početka 2020, dobio najmanje 18,3 miliona dinara javnog novca na konkursima za medijske projekte.

“Poslednji monitoring Saveta za štampu pokazuje da je ovaj list u periodu od oktobra 2022. do kraja januara 2023. godine 512 puta prekršio Kodeks novinara Srbije”, piše u saopštenju.

Smatraju i da je, “nažalost, to još samo jedan u nizu pokazatelja nelegalnog i nelegitimnog ponašanja REM–a.”

Pročitajte još  UNS: Osuđujemo izjave mržnje Dragana Vasiljkovića prema novinarima i medijima

“Iako su stručne službe REM-a svakog meseca beležile brojne prekršaje u emitovanju svih televizija koje imaju nacionalnu dozvolu za emitovanje, a posebno Pink i Happ-i, REM im je prošlog leta ponovo dodelio dozvole za nacionalno pokrivanje”, podseća se u saopštenju.

Dodaje se i da se te televizije “nisu pridržavale prethodnog elaborata koji je sadržao obavezno emitovanje dečijeg i naučno-obrazovnog programa”, te da su, “sa istom praksom nastavili i u novom ciklusu što pokazuje najnoviji izveštaj REM”.

Savet REM–a je u prekršaju već više od šest meseci, odnosno od 2. decembra kada je, kako piše u saopštenju, istekao zakonom predviđen rok za dodelu pete dozvole za nacionalnu pokrivenost.

Potpisnici zahteva smatraju i “da je jedino rešenje da članovi Saveta REM-a kolektivno podnesu ostavke” usled, kako su naveli,”neostvarivanja odredaba zakona, zanemarivanja javnog interesa i promocije političkog uticaja vlasti”.

“Uostalom, državnim akcionim planom, nakon usvajanja novog Zakona o elektronskim medijima, a koji treba da bude stavljen na javnu raspravu i uđe u proceduru usvajanja, predviđeno je isključivanje državnih organa iz predlaganja kandidata za članove Saveta REM-a i izbor novog Saveta REM–a”, piše u saopštenju.

Organizacije su ocenile i “da ovakvo selektivno korišćenje javnog dobra predstavlja uvredu za zdrav razum i novinarsku profesiju” jer, kako su kazale, to pokazuje selektivnu primenu zakona i pravila, odnosno “da pravila ne važe za privilegovane medije u službi režima”.

“Ova odluka ( u vezi Informera) je najava daljeg sunovrata medijske scene u Srbiji, koja će doprineti daljem kulturnom i svakom drugom propadanju celokupnog društva”.

Ove organizacije su ocenile i da je Srbija “umesto medijskog pluralizma, dobila nastavak medijskog mraka”, te da zato zahtevaju da članovi REM-a kolektivno podnesu ostavku.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare