Obeležen Dan oslobođenja Zrenjanina u Drugom svetskom ratu

Izvor:
Beta

Polaganjem venaca na spomen obeležjima narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, kao i na Bagljašu i kod Železničke stanice “Fabrika”, obeležen je danas Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Povodom 77. godišnjice oslobođenja grada, u Gradskoj kući je organizovan prijem za predstavnika ambasade Rusije u Srbiji atašea za kulturu Viktora Soboljkova sa suprugom, predstvnike garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i SUBNOR-a.

Posle polaganja venaca organizovana je i poseta izložbi “Oslobodjenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu” u Narodnom muzeju.

Postavku čine panoi na kojima su prikazane fotografije oslobođenja grada, koje su vlasništvo Narodnog muzeja Zrenjanin i Muzeja Vojvodine, dok su u nekoliko vitrina izloženi oružje i lični predmeti pojedinih učesnika Narodno-oslobodilačke borbe (NOB).

Pre 77 godina, 1944, jedinice Crvene armije i jugoslovenskih partizanskih narodnooslobodilačkih odreda su zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizma na tim prostorima.

U borbama za oslobođenje grada i srednjeg Banata, prvih oktobarskih dana 1944, živote je položilo i 220 pripadnika Crvene armije, koji počivaju u Spomen-kosturnici u parku na Bagljašu.

Jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobodjeno od nacističkog nemačkog okupatora bio je Zrenjanin.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar