Od jeseni prvi svetski pokret o etičkom kodeksu influensera: Uvesti obuke iz psihologije, sociologije, etike i javne komunikacije.

Izvor:
Beta

U Zagrebu je danas najavljeno da “iz Hrvatske kreće prvi svetski pokret – Pokret dobrog uticaja (The Good Influence Movement – GIM)” koji će okupiti, obučiti i dati potvrde “influenserima” za odgovorno društveno delovanje i pozitivan društveni uticaj.

“Influenseri” su popularne osobe koje svojim primerom uz pomoć društvenih mreža, televizije i drugih medija, a i uz pomoć komercijalnih sponzora, utiču na javnost u raznim oblastima, posebno preporučujući proizvode, usluge, praksu, ponašanje. Smatraju se uticajnim i navodno iskusnim i stručnim za to što govore o nečemu što promovišu.

Agencija HINA je prenela da će to biti “globalna inicijativa o etičkom kodeksu influensera” koju je uz podršku Ambasade Francuske u Hrvatskoj pokrenula Marina Orsag, komičarka i “influenserka”, a koncept razradio “Impact House” čija je direktorka Tamara Puhovski.

“Influenseri” će “procesom sertificiranja” biti motivisani i obvezani da se posvete odgovornom društvenom delovanju i pozitivnom društvenom uticaju. To će obuhvatati obuku iz psihologije, sociologije, etike i javne komunikacije.

Najavljena je i izrada prve “Etičke povelje influensera/ki”, čime će se, kao i sertifikatima, baviti grupa stručnjaka koja im može pružiti podršku i objašjenja, dodeliti ili oduzeti sertifikat.

Orsag je rekla da je “uticaj raznih influensera/ki na ljude i društvo poprilično velik”, ali da oni “ponekad ne paze dovoljno na društvenu odgovornost svojih objava”, te je zato potrebno da postoji neka organizacija koja bi oobučavala o društvenoj odgovornosti, toleranciji, jednakosti, medijskoj pismenosti i “svemu što život čini boljim”, kako bi njihove objave postale kvalitetnije i društveno odgovornije.

Orsag je najavila da krajem septembra očekuju prvu GIM konferenciju i da se već javljaju hrvatski, regionalni i strani “influenseri” koji žele da učestvuju, a Puhovski rekla da će 31. avgusta u Zagrebu organizovati okrugli sto i predstavljanje “Etičkog kodeksa influensera/ki”.

“Možemo i moramo raspravljati o tome da li je ‘influenserstvo’ nova struka, ali ne možemo raspravljati o tome da svaka pozicija moći mora biti uparena s razumevanjem i poštovanjem odgovornosti koju ta moć nalaže”, istakla je Puhovski.

Ona je rekla da se ne može ignorisati društvena moć “influensera” jer se u svetu 82 odsto nekih kategorija kupaca oslanja na preporuke “influensera”, a računa se da jedan dolar uložen u “influensere”, donosi 5,78 dolara dobiti.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare