Održan protest protiv zagađenja vazduha: Država gradi još tri termoelektrane na najprljaviji mogući ugalj – lignit

Održan protest protiv zagađenja vazduha: Država gradi još tri termoelektrane na najprljaviji mogući ugalj – lignit.

Država je odlučila: Još tri termoelektrane, uprkos svemu!

Hoćemo tačne i pravovremene informacije o zagađenju

Hitno rešavanje problema zagađenja vazduha – zahtevaju ekološki aktivisti

Protest protiv zagađenja vazduha a za hitan početak rešavanja ovog problema je održan u nedelju 10. januara u 12 sati.

Učesnici protesta su se okupili na platou trga Slavija odakle je kolona krenula niz Nemanjinu do zgrade Vlade gde su građani ostavili zahteve za usvajanje mera protiv zagadjenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o istom. Protest je prijavila neformalna grupa gradjana Eko straža u ime svih gradjana Republike Srbije.

Na protestu su govorili stručnjaci I ekološki aktivisti. Između ostalih prisutnim građanima se obratila i dr Dragana Đorđević, rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjering životne sredine u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu:

– Mi smo potpisnici Pariskog sporazuma. Država je prihvatila sve te uslove iz sporazuma, po kojima je do kraja 2020. godine morala da smanji korišćenje fosilnih goriva za 20%, da poveća za 20% energetsku efikasnost i da povećamo korišćenje energije iz obnovljivih izvora za 20%. Ništa od toga nije urađeno. Uprkos tome, država je ove godine odlučila da gradi još tri termoelektrane na najprljaviji mogući ugalj – lignit. Dakle, u narednom periodu građani Srbije će, sa postojećih šest termoelektrana, biti izloženi zagađenjima iz devet termoelektrana. Vazduh ne prepoznaje administrativne granice tako da mi zagađujemo I zemlje iz okruženja, koje su u EU. Zbog toga će Srbija imati ozbiljne posledice.

– Najveći problem kod građana je taj što nemaju jasne informacije o zagađenju. Mnogi ne znaju ni kako da objasne te rezultate, gde da ih traže i šta to znači za zdravlje. Cilj je da se građani okupe oko ove teme I upute zahtev institucijama da konačno počnu sa rešavanjem problema zagađenja. Merenja se ne rade gde su stvarno najveća zagađenja i često se ne mere ona zagađenja koja su najopasnija. To je na neki način obmanjivanje javnosti. Mi zahtevamo da država počne sa rešavanjem problema zagađenja vazduha. To je skup i dugotrajan proces. Ovaj protest je jedan korak u nizu aktivnosti koje planiramo da pokrenemo kako bismo “naterali” državu I njene institucije da se odgovorno ponašaju prema zdravlju i kvalitetu života građana. – rekao je Bojan Simišić iz „Eko straže“.

Održan protest protiv zagađenja vazduha: Država gradi još tri termoelektrane na najprljaviji mogući ugalj – lignit.

Protest je završen simboličnim kačenjem zahteva učesnika protesta na vrata Vlade RS.

Zahteve možete pročitati OVDE

Tekst i foto: Zelena patrola

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare