Patrijarh u poslanici: Uskrs u teškim uslovima, podrška zdravstvenim radnicima

Patrijarh u poslanici: Uskrs u teškim uslovima, podrška zdravstvenim radnicima
Foto: Printscreen/ TV Hram

Patrijarh u poslanici: Uskrs u teškim uslovima, podrška zdravstvenim radnicima

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poručio je u poslanici da se ovaj Uskrs dočekuje i slavi u teškim uslovima zbog pandemije koronavirusa i da se mora učiniti sve da se podrže napori zdravstvenih i državnih institucija.

“Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće”, upitao je patrijarh.

Navodeći da se ove godine Uskrs dočekuje i slavi “u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekali i slavili”, patrijarh je istakao da se u ovim vremenima mora učiniti sve da se pomogne sebi i drugima i da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.

“Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti”, istakao je patrijarh.

On je vernike SPC pozvao da se mole Bogu, učestvuju u liturgiji i kaju se za svoje grehe i vode računa o svom zdravlju i zdravlju drugih.

“Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu. Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi! ‘Smiri se, gordi čoveče’ – poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena”, navodi se u poslanici.

Patrijarh je dodao i da u svetlosti Hristovog vaskrsenja srpski narod sagledava sebe i svoju istoriju i da je istorija srpskog naroda “krstonosna i hristovaskrsna, smeštena između Golgote i Vaskrsenja”.

Patrijarh u poslanici: Uskrs u teškim uslovima, podrška zdravstvenim radnicima
Foto: Printscreen/ TV Hram

Bezakonje i nepravda na Kosovu i u Crnoj Gori

On je pozvao vernike SPC da se sete duhovne braće i sestara sa “mučeničkog” Kosova i Metohije i da se pomole da im Bog da snage da “svojim trpljenjem svih bezakonja i nevolja grade svoje i naše spasenje, da nikad ne izgube veru i krajnju pobedu dobra i da veruju da je gospod Bog milosti i dobrote uvek sa njima i sa svima koji idu Božjim putem”.

Patrijarh je vernike pozvao da se sete braće i sestara u Crnoj Gori koji “trpe veliko bezakonje i nepravdu”.

“Bezakoni ‘zakoni’ ukinuše istinu i pravdu u Crnoj Gori. Nekada ponosna i dična Crna Gora, poznata po čojstvu i junaštvu, danas pokušava da našoj Crkvi otme ono što je vekovima bilo njeno, ono što je čitav srpski narod sa svojim vladikama, sveštenstvom i monaštvom gradio i stvarao”, istakao je poglavar SPC.

On je ukazao da su mnoge svetinje u Crnoj Gori i starije od same Crne Gore i da su to svetinje naroda.

Patrijarh je pozvao vernike da se na Uskrs sete “mučeničke braće” u Siriji, Iraku i širom sveta, svih koji stradaju zbog ljudske nepravde i pohlepe.

“Jednu od najlepših i najznamenitijih zemalja sveta – Siriju – zlo i nasilje su skoro uništili. Pomolimo se danas za sve njih i za sve stradalnike da ih Gospod izbavi iz ruku nepravednih ljudi”, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je poslanicu završio tradicionalnim uskršnjim pozdravom “Hristos vaskrse”.

Fonet

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar