PCR test u Srbiji među najskupljima u Evropi

PCR test u Srbiji među najskupljima u Evropi

Cena testiranja na lični zahtev za državljane Srbije od 1. januara poskupeće i biće 9.000 dinara. Poskupljenje PCR testa u Srbiji pokrenulo je raspravu o cenama PCR testova u regionu i Evropi, ali i ostatku sveta.

U regionu i skuplje

Hrvatski mediji su krajem novembra preneli da je cena PCR testa u Hrvatskoj neobično visoka i da se kreće između 67 i 200 evra, a da je najčešća cena oko 90 evra.

U Crnoj Gori PCR test se može uraditi i u privatnoj laboratoriji u Podgorici, i to za 80 evra.

Evropa

Na sajtu osiguravajuće kuće Mondassur koja se bavi međunarodnim i putničkim osiguranjem, prema podacima iz oktobra, u Francuskoj se u većini slučajeva PCR test ne naplaćuje ukoliko je pokriven zdravstvenim osiguranjem, a u privatnim laboratorijama cena ostaje između 54 i 70 evra.

U Belgiji je, prema istom portalu, test besplatan za sve građane, čak i one koji nemaju simptome virusa.

U Nemačkoj je test besplatan ukoliko ga je za pacijenta zatražio lekar ili ukoliko pacijent ima simptome. Ipak, da bi se rezultati dobili za 24 sata, neophodno je platiti 172 evra. U poznatoj berlinskoj bolnici Charite cena PCR testa kreće se između 200 i 300 evra.

Na sajtu CGTN navodi se da putnici na minhenskom aerodromu koji ulaze u Nemačku, PCR test plaćaju 213 dolara, ali da je većina evropskih zemalja obezbedila besplatne PCR testove za građane.

U Italiji se cena razlikuje od oblasti do oblasti. U pokrajini Lacio, PCR test košta oko 60 evra. U drugim pokrajinama, ukoliko se radi u privatnim laboratorijama, košta između 50 i 80 evra. U Lombardiji cena PCR testa ide i do 130 evra.

U Španiji se PCR test naplaćuje između 130 i 240 evra.

U Velikoj Britaniji cena PCR testa je 150 evra, dok je u Francuskoj 54 evra.

U Kini cena PCR testa takođe varira u zavisnosti od provincije i privatne laboratorije u kojoj se radi. Okvirno se kreće između 5 i 35 evra, dok je cena u privatnim bolnicama između 50 i 75 evra.

U privatnoj laboratoriji u Rusiji PCR test košta oko 22 evra.

Ujedinjeni Arapski Emirati snizili su cenu PCR testa kako bi on bio dostupniji svim građanima. Test je donedavno koštao oko 85 evra, a sada košta oko 57 evra.

U Mađarskoj su PCR testovi čak 130 evra.

U Austriji je cena PCR testa 120 evra.

Amerika i Kanada najskuplje

U Americi se cena PCR testa kreće od 40 do 400 dolara, u zavisnosti od grada, savezne države i laboratorije u kojoj se test obavlja.

U Kanadi je cena takođe prilično visoka i ide i do 215 kanadskih dolara za PCR test.

Što se tiče Latinske Amerike, Mondassur piše da je PCR test u Argentini besplatan, kao i u Brazilu gde je pokriven zdravstvenim osiguranjem.

U Čileu je test besplatan u javnim ustanovama, a cena PCR testa u privatnim laboratorijama je 60.000 pezosa, odnosno 75 dolara, ali se dodaje da je tamošnja vlada odlučila da kao gornju granicu cene odredi 31 dolar.

U Ekvadoru se u privatnim laboratorijama PCR test može uraditi za oko 120 dolara, u Urugvaju u privatnim laboratorijama košta 141 dolar, u državnim je besplatno, kao i u Paragvaju gde u privatnim laboratorijama košta oko 100 dolara.

Privatne laboratorije u Meksiku naplaćuju PCR test 158 dolara.

Izvor: Nova.rs/ Margita Milovanović, Foto: Pixabay/ Belova59

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar