Pismo Episkopa istočnoameričkog Irineja savetniku Predsednika SAD

Pismo Episkopa istočnoameričkog Irineja savetniku Predsednika SAD

Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički g. Irinej uputio je 19. maja 2021. godine pismo g. Džejku Salivanu, savetniku Predsednika SAD, u vezi sa progonom Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

U pismu se vladika Irinej posebno osvrnuo na aktuelne probleme manastira Visoki Dečani, podsetivši g. Salivana da se 19. maja ove godine navršava peta godišnjica od pravosnažne odluke najviše sudske instance te južne srpske pokrajine kojom se manastiru vraća oteta zemlja.

Za sve ovo vreme, kosovski Albanci otvoreno odbijaju da sprovedu odluke svojih sudova i ignorišu pozive međunarodnih institucija i diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja na Kosovu i Metohiji da bez odlaganja vrate manastirsku zemlju.

Vladika je pozvao g. Salivana da sagleda trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji sa stanovišta flagrantnih kršenja ljudskih prava i verskih sloboda Srba i pozvao ga da se založi za povlačenje podrške SAD kosovskim vlastima zbog neprestanog progona Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda.

Izvor: Eparhija istočnoamerička, SPC

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare