Podnosi se peticija sa 12.000 potpisa za oslobađanje Jovane Popović

Podnosi se peticija sa 12.000 potpisa za oslobađanje Jovane Popović

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) predaće danas peticiju za oslobađanje Jovane Popović, pritvorene umetnice poznate po pesmi “Bagra” i zahtev za ukidanje njenog pritvora, navodi se u saopštenju te organizacije.

Peticija i zahtev biće predati vršiocu funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću i postupajućem sudiji u predmetu Jovane Popović.

Podnosi se peticija sa 12.000 potpisa za oslobađanje Jovane Popović
Printscreen

“Imajući u vidu da je navodna mera karantina istekla 11. aprila jasno je da je čak i hipotetički nemoguće izvršiti navedeno krivično delo, pa je oslobađanje Jovane Popović jedina logična odluka. Sva pritvorena lica prema svedočenjima nisu ni bila obaveštena o obaveznoj samoizolaciji, samim tim nisu ni mogli počiniti delo koje im se stavlja na teret”, ocenio je UZUZ.

U saopštenju se navodi da je mera svim pritvorenima određena zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, zbog čega i formalni razlog za lišavanje slobode prestaje nakon isteka vremena za kojim je navodno bio određen karantin.

“Deluje da je jedina svrha protivustavnog kažnjavanja izmišljanje krivica zbog stanja u kojem se nalazi Srbija zbog virusa korona. I apsolutno je jasno da će vrlo brzo svi uhapšeni morati da budu pušteni i oslobođeni. A građani Srbije će morati da plaćaju odštete neosnovano pohapšenim”, dodaje UZUZ.

Sakupljanje potpisa je pokrenuo UZUZ na inicijativu prijatelja Jovane Popović, koji su pokrenuli inicijative “Pravda za Jovanu” i “Građanski otpor”.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare