Posle intervencije Zaštitnika građana otvorena mogućnost za odobrenje privremenog boravka državljanke Ruande

Posle intervencije Zaštitnika građana otvorena mogućnost za odobrenje privremenog boravka državljanke Ruande

Zaštitnik građana dobio je obaveštenje od Uprave za strance MUP-a Srbije, u okviru postupka pokrenutog posle saznanja iz medija o postojanju sumnje na propuste nadležnih organa, da državljanki Ruande Efrozini Stanković koja je udata za našeg državljanina Bojana Stankovića može biti odobren privremeni boravak u Srbiji iz humanitarnih razloga nakon što podnese zvaničan zahtev ovoj upravi i svu potrebnu dokumentaciju.

Zaštitnik građana je pisanim putem obavestio Stankovića da su ga predstavnici Uprave za strance izvestili tokom razgovora u prostorijama institucije da Efrozini Stanković može biti odobren privremeni boravak u Srbiji iz humanitarnih razloga, u skladu sa članom 61. Zakona o strancima, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

U dopisu Stankoviću, Zaštitnik građana je naveo da je potrebno da Efrozina Stanković podnese zvaničan zahtev Upravi za strance MUP-a Srbije – lično, redovnom ili elektronskom poštom, a zatim taksativno pobrojao sva dokumenta koja njegova supruga treba da priloži prilikom podnošenja zahteva, kao i obaveštenje o plaćanju administrativnih taksi.

Zaštitnik građana je obavestio Stankovića i da su ga predstavnici Uprave informisali da se do dana održavanja sastanka državljanka Ruande Efrozina Stanković (Ephrosine Tuyzere Umotoni Stanković) nije obraćala zvaničnim putem ovoj upravi sa zahtevom za odobrenje privremenog boravka u Republici Srbiji po bilo kom osnovu, ni lično, ni preko punomoćnika, navodi se u saopštenju.

U dopisu, Zaštitnik građana je obavestio Stankovića da se privremeni boravak iz humanitarnih razloga odobrava u trajanju do jedne godine ili kraće i da ukoliko njegova supruga želi da produži privremeni boravak u Srbiji zahtev za produženje privremenog boravka može podneti najranije tri meseca, a najkasnije 30 dana pre isteka roka važenja privremenog boravka.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare