Poslednji narodni heroj: Četnički pokret se apsolutno i bez ostatka stavio na stranu okupatora

Poslednji narodni heroj: Četnički pokret se apsolutno i bez ostatka stavio na stranu okupatora

Četnički pokret nijednog trenutka nije bio oslobodilački, već isključivo pokret koji se borio protiv ustanika i sarađivao je sa okupatorima, direktno ili indirektno, rekao je za Vreme poslednji narodni heroj u Srbiji Petar Matić Dule.

Matić kaže da mu je žao Srbije, jer ne može da se oslobodi balasta četničkog pokreta koji, prema njegovom mišljenju, nikada nije bio, niti će biti, osnova na kojoj može da se gradi moderno, savremeno društvo.

On smatra da je četnički pokret imao svoju funkciju u jugoslovenskom i srpskom društvu pre Drugog svetskog rata, ali da se od 1942. stavio isključivo u funkciju borbe protiv jugoslovenskog ustaničkog pokreta.

Poslednji narodni heroj: Četnički pokret se apsolutno i bez ostatka stavio na stranu okupatora
Foto: MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA

“Apsolutno i bez ostatka se stavio na stranu okupatora. To što se danas pričaju priče o njemu kao oslobodilačkom pokretu je tužno, to su priče za malu decu, koje imaju uspeha u centralnoj Srbiji, zato što povlađuju potomcima onih koji su bili na toj strani, pa se tako dobijaju glasovi na izborima”, ocenjuje Matić.

Prema njegovom mišljenju, najveće greške Josipa Broza Tita posle rata vezane su za uvođenje elemenata sovjetskog modela, poput prinudnog otkupa, a veruje i da se komunističko rukovodstvo, na čelu sa Titom, nije obračunalo sa nacionalizmom u Jugoslaviji.

“Ne zato što nisu hteli, već zbog toga što nacionalizam ima izuzetno duboke korene na ovom prostoru. Na kraju je nacionalizam pobedio i u Srbiji i u Hrvatskoj, ali i u drugim delovima zemlje”, kaže Matić i konstatuje da možda ubuduće borba protiv nacionalizma mora da bude “delikatnija od one koju smo vodili mi komunisti”.

Osvrćući se na ulogu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u ratovima devedesetih, Matić kaže da u trenutku kada su borbe počele to više nije bila jugoslovenska, već srpska vojska.

“Ko bi mogao da pretpostavi da će Srbija odustati od toga da bude deo jedne ozbiljne zemlje, koja je imala važnu ulogu u svetu, ne zbog veličine već zbog politike koju je vodila, a koja je budila narode pod čizmom zapadnog sveta. Možemo mi da pričamo šta hoćemo, ali Srbija je srušila Jugoslaviju, kao što je tačno da su mnogi u Hrvatskoj i Sloveniji jedva dočekali Miloševića”, kaže Matić.

Današnji politički život ocenjuje tužnim.

“Vlast čine predstavnici onog dela Srbije koji je podsticao krvoproliće devedsetih. Možda sadašnji politički prvaci, Vučić i njegovi, nisu pucali, možda i jesu, ali su svakako bili za to da se u krvi obračuna sa nama bliskim narodima, sa kojima smo mogli da živimo”, zaključuje Matić.

N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare