20/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Predsednik Vučić proglasio vanredno stanje (VIDEO)

Printscreen

Predsednik Vučić proglasio vanredno stanje (VIDEO)

U Srbiji je zbog širenja koronavirusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje, saopštio je predsednik Republike Aleksandar Vučić. Odluka stupa na snagu danom objavljivnaja u Službenom glasniku, a to je upravo u ovom trenutku, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu. Biće ograničeno kretanje starijih od 65 godina kao, od sutra je obustavljena nastava u školama i fakultetima, i vrtići neće raditi.

“Od ovog trenutku imamo vanredno stanje”, kazao je Vučić i najavio sednicu Vlade na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

Danas je najgori dan za Evropu posle Drugog svetskog rata, istakao je Vučić, podsetivši da je 368 osoba umrlo u Italiji, i gotovo 200 u Španiji, a da se broj umrlih povećava u svim drugim zemljama.

“U Srbiji imamo danas još dva zaražena lica, ukupno 48. Nemamo smrtnih slučajeva, ali nema nikakve sumnje da u danima koji dolaze, da ćemo se sa tim suočiti, i nadamo se da ćemo moći da obezbedimo rast takvih slučajeva aritmetičkom, a ne geometrijskom progresijom kao u Italiji, Španiji…”, naveo je Vučić.

Od sutra nema škole, nema vrtića, fakulteta, treninga, sporta, teretana, najavio je Vučić.

Da bismo to uspeli, dodao je Vučić, biće preduzete najteže mere.

“Ovo će za nas biti svakako najteža bitka, ovo je bitka za naše stare i za naše bolesne, oni su meta ovog žestokog napada (…) Lica starija od 65 godina moraju da ostanu u svojim kućama”, poručio je Vučić najavljujući da će se u naredna tri dana proveravati koliko se ta mera poštuje.

Predsednik Vučić proglasio vanredno stanje (VIDEO)
Printscreen

“Ako budemo morali u roku od 72 sata – ako kršenja bude više od 0,1 ili 0,2 odsto – biće doneta obavezujuća odluka da sva (stara) lica ostanu u svojim kućama i svojim dvorištima ako su u seoskom području”, najavio je Vučić.

“Molim ih kao Boga, ovo radimo zbog njih. Neće stradati naša deca, stradaće naši roditelji. Zato ih molim da ne izlaze iz kuće. Moilim vas, dragi penzioneri, kao Boga, sve ovo što radimo samo zbog vas, samo ostanite u sovjim kućama, ne idite nigde. organizovaćemo pomoć za donošenje onima koji su sami”, poručio je predsednik.

Od sutra nema škole, nema vrtića, fakulteta, treninga, sporta, teretana, najavio je Vučić.

“Nećemo verovatno otvarati škole do kraja godine i tu je gospodin Kon bio u pravu”, rekao je i zamolio da decu niko ne vodi kod svojih roditelja.

Brašna imamo za 12 meseci, rekao je Vučić, dodajući da će Srbija narodima oko nas morati da pomaže s brašnom. Dodao je da nemamo problema ni s uljem, ni s pirinčem.

Rekao je da je danas uputio pismo predsedniku Kine, koga je nazvao bratom i prijateljom ove zemlje, “garantujući mu čelično prijateljstvo”. Naveo je da je tražio “sve od Kine”. “Tražili smo čak i lekare”, istakao je.

Rekao je da je veruje u kinesku pomoć i da je jedina zemlja koja može da Srbiji pomogne – Kina.

Najavio je da će od ponedeljka pripadnici Vojske Srbije čuvati bolnice, a da će policija sprovoditi naredbu o izolaciji zaraženih.

Onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiće tri godine zatvora odmah, rekao je, govoreći da je tako po zakonu, koji nije nov.

“Biće svih ograničenja, ne možemo srpskim državljanima da zabranjujemo, svi koji uđu iz bilo kojih zemalja sveta ići će 14 dana u karantin, oni koji dolaze iz žarišta biće 28 dana u karantinu, bez obzira da li imaju simptome. Ovo radimo da bismo spasili našu zemlju”, rekao je Vučić.

Pozivam celokupan narod, sve one koji žive u Srbiji, da budu disciplinovani i da sačuvamo našu Srbiju, da se disciplinom borimo za našu budućnost, naveo je.

Obraćanje predsednika Vučića počinje u 21. minutu snimka:

N1, b92

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: