Preminuo mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije: Risto je rođen na Božić i potomak je velikog crnogorskog vojvode!

Preminuo mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije: Risto je rođen na Božić i potomak je velikog crnogorskog vojvode!

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je preminuo, potvrdila je mitropolija na svom sajtu.

U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije”, navedeno je na sajtu MPC.

“O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena. Večan spomen i Carstvo Nebesko!”, napisano je još na sajtu, prenosi B92.

Preminuo mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije: Risto je rođen na Božić i potomak je velikog crnogorskog vojvode!
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) je rođen na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači, od oca Ćira i majke Mileve.

Amfilohije je potomak vojvode Mine Radovića, jednog od prvih plemenskih crnogorskih kapetana, koji je prisajedinio Moraču Crnoj Gori 1820. godine, piše portal Mondo.rs.

Budući mitropolit je proveo detinjstvo u patrijarhalnoj porodici, koja je ostala verna pravoslavnom načinu života i u vremenima narastajućeg ateizma pod komunističkom vlašću.

Duhovno ga uzdigli otac Justin i starac Pajsije

Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Veliki uticaj na duhovno uzrastanje mitropolita Amfilohija izvršili suPrepodobni otac Justin Popović, veliki bogoslov i duhovnik svetogorski starac Pajsije.

Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu, gde je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965). Odatle odlazi u Pravoslavnu Crkvu Grčke, gde boravi sedam godina i prima sveštenički čin.

On je u Atini u tom periodu odbranio doktorat o Sv. Grigoriju Palami, a posle godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi za profesora na Pravoslavni institut Sv. Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Sv. Jovana Bogoslova u Beogradu (kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave. U dva mandata bio je i dekan fakulteta.

Pročitajte još  Preminuo slavni kompozitor Mikis Teodorakis

Odlukom Nacionalnog komiteta društvenih nagrada Rusije 2001. godine odlikovan je i Ordenom Lomonosova, koji mu je uručen na svečanosti u Kremlju u prisustvu oko 4.000 uglednih zvanica. Za počasnog člana Slovenske akademije književnosti i umetnosti izabran je 2015. godine.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik, dok je u naučnom radu koristio starogrčki, latinski i crkvenoslovenski.

Amfilohije na vrhu hijerarhije SPC-a

Preminuo mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije: Risto je rođen na Božić i potomak je velikog crnogorskog vojvode!
Printscreen/ Sputnjik

Sveti arhijerejski sabor SPC ga je izabrao maja 1985. godine za Episkopa banatskog. Ustoličen je u Vršcu 21. jula 1985. godine.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC Episkop banatski Amfilohije je decembra 1990. godine izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog sa sedištem na Cetinju, a svečano ustoličenje je izvršio patrijarh srpski Pavle sa episkopima 30. decembra 1990. godine u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit Amfilohije je nosilac drevnih titula: Egzarh Sveštenog trona pećkog, kao i Arhiepiskop cetinjski.

On je bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC u više saziva.

Mitropolit Amfilohije je od samog ustoličenja krenuo u sveukupnu obnovu života Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Uz pomoć sveštenstva i naroda, podstakao je obnovu, kao i podizanje novih crkava i manastira. On je ubrzo po dolasku u Crnu Goru, na Cetinju osnovao Izdavačko-informativnu ustanovu “Svetigora”.

U službi duhovno-prosvetne misije, mitropolit Amfilohije je pokrenuo osnivanje velikog broja crkvenih horova, duhovnih centara i knjižara.

Mitropolit Amfilohije se pored teologije i filozofije bavi i esejistikom, prevodilaštvom i poezijom, a objavio je više dela.

On je bio član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore, i dobitnik mnogih književnih nagrada.

Uticao i na politička i društvena dešavanja

Preminuo mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije: Risto je rođen na Božić i potomak je velikog crnogorskog vojvode!
Printscreen

Veliki uticaj Amfilohije je ostvario i na politički život u Crnoj Gori.

On je zaslužan u organizovanju litija i borbi protiv spornog crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti, a višemesečne litije širom Crne Gore ostavile su veliki uticaj na izborne rezultate u toj zemlji.

Pročitajte još  SRPKINJA SE UDAVILA U GRČKOJ: Telo izvučeno na jednoj od najpopularnijih plaža!

Posle 30 godina Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je izgubila vlast u Crnoj Gori, a aktuelni mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić je na veče izborne pobede opozicije u Crnoj Gori otišao kod Amfilohija i poljubio mu ruku.

Inače, Amfilohije se često oglašavao i o drugim političkim i društvenim dešavanjima u Srbiji, pa je tako ostao upamćen u javnosti kao najveći glasnogovornik protiv Parade ponosa u Beograda, kada se uvek oglašavao pred taj događaj sa veoma oštrim izjavama.

On se do poslednjeg dana borio za SPC u Crnoj Gori, za Kosovo u sastavu Srbije, ali i očuvanje srpskog identiteta u Crnoj Gori.

Amfilhije je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije bio protiv raspada te zemlje i zagovarao je ujedinjenje srpskih teritorija.

B92, Mondo.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare