20/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Preminuo Vladimir Mijanović, poznatiji kao Vlada Revolucija

Printscreen

Preminuo Vladimir Mijanović, poznatiji kao Vlada Revolucija

Vladimir Mijanović, poznatiji kao Vlada Revolucija, vođa studentskih protesta 1968. godine u Beogradu preminuo je danas u 76. godini, piše portal Nova.rs.

Vladimir Mijanović, rođen u Trebinju 1946. godine, kao student sociologije priključio se studentskim protestima 1968. godine i ubrzo je, pod nadimkom Vlada Revolucija, postao jedan od vođa junske pobune na Beogradskom univerzitetu. Dve godine pre toga učestvovao je u protestima protiv američke intervencije u Vijetnamu.

U studentskim protestima poveo je studente iz Studentskog grada ka centru Beograda, gde su akademci zauzeli Rektorat i proglasili Crveni univetzitet „Karl Marks“. Studentski protesti u kojima su tada učestvovali i Dragoljub Mićunović, Nikola Milošević, Ljubomir Tadić, Sonja Liht i Đorđije Vuković, okončani su govorom Josipa Broza Tita sa terase Rektorata i čuvenom rečenicom: Studenti su u pravu. Međutim, nisu se svi pomirili sa takvim ishodom. Među razočaranima je bio i Mijanović, navodi Nova.rs.

U godinama nakon protesta bio je hapšen i proganjan i nije mogao da se zaposli. Dva puta je i osuđivan i na višegodišnje zatvorske kazne, proglašavan je za disidenta i „rušitelja ustavnog poretka“.

Sredinom osamdesetih godina uspeo je da ode iz zemlje u Ameriku, gde je radio najrazličitije zanatske poslove, a neko vreme vozio je i taksi. Taj deo njegove biografije javnosti nije poznat, mada oni koji su ga poznavali kažu da se i tamo priključivao protestima kojima se tražilo ukidanje smrtne kazne.

Od kako se 2006. posle 20 godina vratio iz Amerike u Beograd, učestvovao je u mnogim protestima i akcijama posvećenim odbrani ljudskih prava. Poslednjih godina bio je aktivan i u protestima protiv deložacije, a uključivao se i u različite ekološke proteste.

„Svima nam je bio oslonac, uzor i učitelj. Naš zadatak je da preuzmemo plamen koji je on održavao čak i kada su svi drugi odustajali“, naveli su članovi neformalne grupe „Čuvari/ke vatre“ na Fejsbuku.

Sahrana će se, prema želji njegovih najbližih, održati u najužem krugu porodice i prijatelja.

N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: