Presuda protiv Informera zbog članka o Vojinu Rakiću

Presuda protiv Informera zbog članka o Vojinu Rakiću
Printscreen YouTube/ NM Novi magazin

Pokret Novi šesti oktobar saoptio je danas da je Viši sud u Beogradu doneo presudu da je dnevni list Informer u svom elektronskom izdanju „objavljivao neistinite informacije“ o predsedniku pokreta Vojinu Rakiću, te da mu je svojim neistinama „povredio pravo na dostojanstvo“.

Osim novčane kazne, Informer je, kako se navodi, obavezan da najkasnije u drugom narednom izdanju objavi ovu presudu, bez komentara i o svom trošku.

Osoba koja je pisala tekst a predstavila se kao bivša novinarka Informera, na suđenju je, kako stoji u saopštenju, izjavila da je pročitala samo apstrakt (sažetak) članka koji je Rakić objavio u renomiranom međunarodnom naučnom časopisu, a bavi se etikom i iz apstrakta je zaključila da Rakić „podstiče prostituciju“.

Kako je apstrakt potpuno pogrešno preveden, a u prevodu se nalaze i tvrdnje koje su dijametralno suprotne od onih koje je Rakić iznosio u samom apstraktu članka, bivša novinarka Informera izjavila je da je mislila da je ispravno razumela članak, jer je u školi imala dobre ocene iz engleskog, navode iz pokreta Novi šesti oktobar.

Članak u Informeru je inače izašao kada je Vojin Rakić oštro kritikovao protivpandemijske mere Vlade Srbije, a posebno krivotvorenje podataka koje je, kako je tvrdio, imalo za cilj drastično relaksiranje mera radi održavanja prošlogodišnjih izbora, podseća se u saopštenju saopštenju pokreta Novi šesti oktobar.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar