Presušio izvor u Vrnjačkoj Banji, sumnja se da je uzrok privatni akva park!

Presušio izvor u Vrnjačkoj Banji

Voda u biveti termomineralnog izvora „Jezero” u Vrnjačkoj Banji, koja je nekada tekla u mlazevima, skoro da je nestala, a bilo je dana kada su česme bile i potpuno suve, objavio je portal Nova.rs.

Kako navodi portal, „sumnja se da je uzrok privatni akva park ‘Vrnjačke terme’ koji je otvoren pre dva meseca, nedaleko od izvora”, preneo je Danas online.

Voda ide putem samoizliva, odnosno, ne koriste se pumpe koju bi vodu crpile, već podzemni gas vodu tera ka površini, ali već skoro mesec dana, voda teče kap po kap.

Iako su vršena neka kratkoročna ispitivanja o uticaju akva parka na ostale izvore u okolini, zaključeno je da njegova potrošnja od 2,5 litara u sekundi ne utiče na izvore „Jezero” i „Slatina”, medjutim, odmah po početku punjenja bazena, dotok vode na ova dva izvora je opao, mada je više uticao na izvor „Jezero” nego na „Slatinu”, iako je ona bliža akva parku.

Monitoring nad termomineralnim izvorima u banji vrši Specijalna bolnica „Merkur” u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom Beograd, a načelnik Službe za pravne i ekonomske poslove bolnice „Merkur” Božidar Vučković je za Nova.rs rekao da je u poslednjih deset dana došlo do smanjenja izdašnosti na izvoru „Jezero”, ali da ne može da tvrdi koji je pravi razlog.

„Stručnjaci sa Rudarskog fakulteta će uvrditi tačan uzrok. Lokalna samouprava je u ugovoru koji je sklopljen sa obližnjim akva parkom utvrdila koliko oni smeju da crpe vode u sekundi. I prema onome što smo mi utvrdili, to se poštuje. Medjutim, prema mišljenju stručnjaka, moguće je da uzrok kontinuirano crpljenje vode u ovom akva parku u poslednjih mesec i po dana, što se ranije nije dešavalo. Odnosno, moraće da se prave pauze u korišćenju vode sa izvorišta”, rekao je Vučković.

Vučković kaže da se u akva parku sada svakog dana pravi pauza od osam sati, dok stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta kažu da bi nivo vode na izvoru „Jezero” u narednim danima trebalo da se postepeno vraća.

Vlasnik akva parka „Vrnjačke terme” Milan Milojević kazao je za Nova.rs da sve rade po propisima, i da sve može da se prekontroliše u svakom trenutku.

„Svako veče isključujemo pumpu. Naša bušotina je najdublja i nalazi se na 650 metara. Tvrdim da mi nismo krivci za smanjen pritisak na izvoru ‘Jezero’. Opštinska inspekcija nas svakog dana obilazi”, kazao je Milojević.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare