Pričest vernika istom kašičicom u Požarevcu, reagovala policija

Pričest vernika istom kašičicom u Požarevcu, reagovala policija

U Sabornoj crkvi u Požarevcu, i pored strogih mera zabrane, u četvrtak ujutru je održana liturgija sa preko 70 vernika, objavile su “Novosti”. List dodaje da je pričest obavljena jednom kašičicom i iz jedne čaše, a neko od građana skup u crkvi prijavio je policiji koja je izašla na lice mesta.

Kako su objavile “Novosti”, među brojnim vernicima bilo je i starijih od 65 godina. Vernika je bilo i ispred crkve, njih desetak, neki i sa decom, koji su, držeći propisano odstojanje, čekali da počne pričešćivanje, pa da uđu unutra.

Pričest je, dodaju “Novosti”, obavljena iz jedne čaše i jedne kašičice, posle čega su svim vernicima istim ubrusom obrisana usta.

Okupljanje vernika u Sabornoj crkvi na Veliki četvrtak, jedan građanin prijavio je policiji oko 8.45, posle čega je u crkvu upućena patrola.

U Policijskoj upravi Požarevac za “Novosti” je rečeno da su policajci u civilu otišli na lice mesta i u crkvi zatekla petnaestak vernika, koji su, kako kažu, držali propisano odstojanje.

Pošto je zabranjeno služenje liturgije u prisustvu vernika, rečeno je da će policija u narednom periodu preduzeti zakonske mere.

“Obaveštavamo vas da smo sveštenicima dali nalog da se bogosluženje vrši u crkvi iza zatvorenih vrata, uz sasluživanje pojca i crkvenjaka. Vernicima smo, takođe, to saopštili i uputili ih da posle službe mogu dolaziti u crkvu uz pridržavanje svih propisanih zaštitnih mera. Napominjemo da se Eparhija braničevska, od početka proglašenja vanrednog stanja, pridržavala svih propisanih mera Vlade Republike Srbije”, navodi se u saopštenju Eparhije braničevske.

Patrijarh Irinej je za “TV Hram” rekao da u situaciji kad se pojavila velika zarazna bolest, koju izaziva koronavirus, Crkva sluša “mudre savete ljudi koji poznaju tu materiju i koji su i pozvani da nas upute na način kako da se tome odupremo”.

“Jedan od tih načina u odupiranju ovom virusu jeste izbegavanje komunikacija, blizine jedni drugima. To nisu izmišljene stvari, već dokazane, tamo gde nije bilo obazrivosti i gde nije slušana nauka, medicina, imamo jasne posledice”, kazao je patrijarh u uskršnjem intervjuu za televiziju SPC “TV Hram”.

N1, Novosti

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare