Prognoza za nevericu! Uz olujne udare košave, grad i grmljavinu, stiže nam i PRLJAVA KIŠA SA PESKOM IZ SAHARE

Iako smo već prešli polovinu maja, zimske jakne još uvek nismo odložili. Prema najavama meteorologa i u narednim danima očekuje nas promenljivo i nestabilno vreme, što se posebno odnosi na dane od nedelje do četvrtka kada se očekuju obilne padavine.

I prema najavama RHMZ i u narednih nedelju dana očekuje se umereno do potpuno oblačno sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u nedelju i početkom naredne nedelje i sa uslovima za lokalno obilne padavine.

U košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, povremeno sa udarima olujne jačine, naročito na jugu Banata i u donjem Podunavlju, koji će u utorak biti u slabljenju i skretanju na zapadni pravac.

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

– U nedelju će se ka Italiji premeštati centar novog ciklona koji će se u subotu uveče formirati nad severom Afrike. Ta ciklon će do srede svoj centar preko Tirenskog mora premeštati ka Jadranu, a uslediće i njegovo jačanje. Kao posledica toga već u nedelju pre podne preko većeg dela regiona treba očekivati premeštanje toplog fronta ovog ciklona koji će doneti kišu i grmljavinske pljuskove, a košava će ponovo postasti jaka i olujna – navodi meteorolog Marko Čubrilo.

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT
Pesak iz Sahare

Ovakva sinoptička situacija, kako za Telegraf piše meteorolog Đorđe Đurić, usloviće do Srbije priliv nešto toplije vazdušne mase, ali zajedno sa južnim strujanjem očekuje se i dolazak velike količine čestica peska iz Sahare.

S obzirom na to da će pesak iz Sahare prelaziti preko Sredozemnog mora, na svom putu ka Balkanu i Srbiju pokupiće i dosta vlage, pa se od ponedeljka do srede očekuju se kiša i pljuskovi, ali sa česticama pustinjskog peska iz sa severa Afrike.

Dakle, kiša će biti “prljava”, a atmosfera od peska zamućena, tako da je preporučljivo da narednih dana ne perete svoja vozila, piše Đurić-

Inače, ova pojava potpuno je uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji, ali je retka za ovo doba godine, kao i košava koja duva ovih dana.

Najveća koncentracija čestica pustinjskog peska očekuje se tokom utorka, a tog dana očekuju se i olujni udari jugostočnog vetra, na jugu Banata i do 100 km/h.

Nestabilno sve od ponedeljka do četvrtka

Kako meteorolog Čubrilo navodi, od ponedeljka do četvrtka biće promenljivo oblačno i vrlo nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove, kišu, a biće slova i za vremenske nepogode uz obilnu količinu taloga, olujan vetar i pojavu tuče/grada.

– Do utorka će u košavskom području biti vrlo vetrovito, a zatim će košava prestati, a u četvrtak će vetar nad regionom okrenuti na umeren, severozapadni – navodi Čubrilo.

ECMWF model i dalje od nedelje pa do narednog vikenda daje signal za dosta visoke akumulacije koje bi se nad većim delom regiona kretale oko 45 mm taloga, na jugu i zapadu i više, pojašnjava on.

– Najmanje kiše trebalo biti nad istokom i jugoistokom Srbije, verovatno do oko 25mm taloga. Ipak, količine će u velikoj meri zavisti od tačnog rasporeda i snage grmljavinskih pljuskova, a to je nešto što se unapred ne može predvideti. Prema kraju sledeće nedelje verovatno umereno toplo ali i dalje vrlo nestabilno. Sumirano, narednih desetak dan maja prolazne u tipičnom vremenskom obrascu za ovaj mesec, koji po statistici i jeste najkišovitiji mesec i godini – zaključuje Čubrilo.

Kako je naveo tek posle 22. maja vreme će biti umereno toplo, ali i dalje sa padavinama.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare