Prva žrtva koronavirusa u Srbiji; Od sutra u 20h prestaje javni prevoz, od nedelje u 20h zatvaraju se restorani, kafići i tržni centri

Prva žrtva koronavirusa u Srbiji; Od sutra u 20h prestaje javni prevoz, od nedelje u 20h zatvaraju se restorani, kafići i tržni centri

Na konferenciji Vlade Srbije posvećenoj situaciji u vezi sa koronavirusom, premijerka Ana Brnabić je navela da je u Srbiji potvrđen prvi smtni slučaj, a pacijent (59) iz Kikinde je prva žrtva koronavirusa u našoj državi.

“Moram da saopštim da smo nažalost izgubili prvi ljudski život u borbi protiv korona virusa. Pre nekoliko sati u KC Vojvodine u Novom Sadu preminuo je muškarac star 59 godina iz Kikinde”, rekla je Branbić.

Kaže da je dobio korona virus od čoveka čiji je sin bio u Milanu i koji se i sam bori sada za život.

Printscreen/ Tanjug

Ona je u svoje i u ime predsednika Alkesandra Vučić izjavila porodici saučešće.

Navela je da su mere izolacije jedina šansa da se naš zdravstven sistem izbori sa koronaviruom.

“U kućnoj izolaciji je 64 građana, na respiratorima imamo 8 građana, i nažalost imamo jednog preminulog”.

“Restriktivne mere koje su donete, donete su da bi se sačuvalo zdravlje nacije, da bismo imali što manje žrtava u ovom ratu i da damo šansu zdravstvenom sistemu”, rekla je Brnabić i dodala da se upravo zato pooštravaju mere zabrane kretanja.

Ona je navela da smo ušli u treću nedelju borbe protiv virusa korona, a da je iza nas najtežih 24 sata, ali i da je ispred nas verovatno još mnogo dana težih od ovog danas.

Dodaje da se naši lekarski timovi bore za osam života i da je na svima nama odgovornost da pokušamo da zaštitimo sebe i lokalnu zajednicu tako što ćemo izlaziti što je manje moguće samo kada moramo.

“Od sutra u 20h prestaje javni prevoz do daljeg, a od nedelje u 20h zatvaramo restorane, kafiće i tržne centre”, navodi ona i dodaje da će se dozvoliti dostava hrane.

Zahvaljujuči predsedniku, prema rečima Ane Brnabić, u Srbiju bi trebalo da stigne još eksperata kao i medicinske opreme.

Premijerka navodi da se sve veći broj ljudi testira, i doneta je odluka da testiranje obavljaju laboratorije na Kliničkom centru Srbije i Kliničkom centru Vojvdine.

I danas je na ulicama Srbije bilo mnogo građana, a premijerka je uporedila trenutnu situaicju sa Italijom u kojoj je situacija slična kada je u pitanju nepoštovanje mera.

“Ako se ne budemo pridržavali mera, proći ćemo isto”, navodi i dodaje da je 627 mrtvih u Italiji.

Ana Brnabić je još jednom izjavila saučešće porodici preminulog.

“Virus se prenosi kontaktom”

Prva žrtva koronavirusa u Srbiji; Od sutra u 20h prestaje javni prevoz, od nedelje u 20h zatvaraju se restorani, kafići i tržni centri
Printscreen/ Tanjug

Ministar zdravlja Zlatubor Lončar navodi da se virus ne prenosi na daljinu.

“Prenosi se kontaktom”, kaže on i dodaje:

“Ako slike iz okruženja ne mogu da dozovu pameti da se obrati pažnja na ponašanje koje direktno dovodi do toga da se neko zarazi koronavirusom – sistem to ne može da izdrži”.

Premiejerka navodi da smo vanredno stanje i restriktivne mere uveli mnogo pre drugih država, jer se razmišlja o tome da se sauva svaki ljudski život i zdravstveni sistem.

“Ja snosim najveću odovornost za sve mere vlade i mnogo više pridajem ličnoj odgovornosti nego zabranama koje uvodi Vlada ili sistem. Kada imate ličnu odgovornost rezultati su bolji. Eksplicitne zabrane stavljaju ljude da se protive i inate, pa policija i vojska treba da juri ljude, da se dešavaju napadi i dobijamo još više problema”, kaže ona i dodaje:

“Ali ako lična odgovornost nije na tom nivou, i ako i dalje imate ljude u kafiima onda morate da uvodite zabranu”.

Da bi se sačuvala državna kasu od onih koji nakon vanrednih stanja tuže državu zbog gubitaka tokom tog vremena, vlast je, prema rečima Ane Brnabić, želela da se sa ovim izbori apelujući na ličnu odgovornost.

Premiejrka je ponovo apelovala na sve da ostanu u kućama.

“Kada pukne zdravstveni sistem kao što se dogodilo u Italiji onda vi zdrstavstveni sistem nemate”, kaže.

Konferencija Vlade Srbije posvećena situaciji u vezi sa koronavirusom počinje u 20. minutu video snimka:

B92, Politički.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare