Ruska vakcina Sputnjik V efikasna iznad 91 odsto

Ruska vakcina Sputnjik V efikasna iznad 91 odsto

Ruska vakcina Spuntjik V, oko koje je Rusija kritikovana za nedostatak transparentnosti, efikasna je 91,6 odsto za simptomatične oblike kovid-19, pokazuju najnoviji rezultati objavljeni danas u medicinskom časopisu Lanset (The Lancet) koje su proverili i nezavisni stručnjaci.

„Izveštaj o rezultatima je jasan i naučni princip te vakcinacije je pokazan, što znači da još jedna vakcina može da se pridruži borbi protiv pojave kovida-19“ ocenilo je dvoje britanskih stručnjaka, Ian Džouns i Poli Roj, u komentaru uz studiju Lanseta, prenosi Danas.

Ovi prvi provereni rezultati efikasnosti potvrdjuju prvobitne tvrdnje Rusije koje su s nepoverenjem dočekane u medjunarodnoj naučnoj zajednici prošle jeseni.

Najnovija studija zasnovana je na istraživanju na oko 20.000 ljudi starih iznad 18 godina u 25 bolnica u Moskvi između septembra i novembra, od kojih je tri četvrtine dobilo dve doze te vakcine u razmaku od 21 dan, a ostali placebo.

Studija je uključila više od 2.100 osoba starijih od 60 godina i vakcina se pokazala da je efikasna oko 92 odsto u toj starosnoj grupi.

Istraživanje se nastavlja ali je ruski ministarstvo zdravlja saopštilo u decembru da će smanjiti obim studije s očekivanih 40.000 na oko 31.000 volontera koji su se već uključili. Navedeni su etički razlozi zbog potrebe upotrebe placeba.

Kao i ranije u sličnim slučajevima rezultate daje tim koji je napravio vakcinu i posle sproveo probe a posle se podnose drugim nezavisnim naučnicima na procenu pre objave.

Poslednjih nedelja počeli su da se javljaju zahtevi u Evropi koji traže da Evropska agencija za lekove brzo proceni Sputnjik V koji se već koristi u Rusiji i još nekoliko zemalja.

Van Rusije Sputnjik je dobio odobrenje u više od 12 zemalja, prema ruskim zvaničnicima, uključujući Belorusiju, Jermeniju, Turkmenistan. U Latinskoj Americi je Sputnjik V odobren u Argentini, Boliviji i Venecueli, u nekim afričkim zemljama kao i u Srbiji, Iranu, Palestini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi AP.

U EU je ta vakcina dobila prvobitno odobrenje u Mađarskoj, i čeka se još konačno odobrenje tamošnjeg Nacionalnog centra za javno zdravlje.

Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar