Saopštenje Vlade: Preporuke poslodavcima, nastava na daljinu, eVrtić, matura…

Saopštenje Vlade: Preporuke poslodavcima, nastava na daljinu, eVrtić, matura…

Odluka o vanrednom stanju na teritoriji Srbije stupila je na snagu i podrazumeva zatvaranje obrazovnih ustanova, granica, zabranu kretanja osobama starijim od 65 godina u celoj zemlji, kao i izmenu režima gradskog prevoza u Beogradu, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Logo

Granice Srbije su zatvorene za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom, saopštila je Vlada Srbije.

Građani Srbije i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Srbiji, u obavezi su da po dolasku u Srbiju budu u samoizolaciji najmanje 14 dana, dok je za one koji dolaze iz Švajcarske, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Franscuske, Austrije, Slovenije i Grčke propisana izolacija od 28 dana.

“Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano. Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora”, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako se dodaje u saopštenju, “do daljeg” neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Srbiji, dok će se upis dece odvijati elektronskom poštom, posredstvom e-Uprave.

Navodi se da je eVrtić dostupan za celu Srbiju, a eUpis će biti aktivan od 1. aprila.

Dodaje se da će probni test za malu maturu biti urađen putem nove tehnologije.

Nastava će se odvijati na daljinu putem kanala javnog servisa Radiotelevizije Srbije – RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

Preporuke poslodavcima

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru, navedeno je u vladinom saopštenju, uz preporuku poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji mogu rade od kuće.

“Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze – ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski”, navodi se.

Vlada je pozvala sve poslodavce u Srbiji da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće i dodala da je “veoma važno da u ovom trenutku pokažemo solidarnost” i dodali da se to posebno odnosi na građane čija dece prestaju da idu u vrtiće i škole.

Građanima se savetuje samoizolacija, bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe, sa izuzetkom odlaska u prodavnice i apoteke, šetanje kućnih ljubimaca i bacanje smeća.

“Preporuka za starije od 70 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice”, navodi se u saopštenju.

Prevoz, cene namirnica…

Javni prevoz na teritoriji Beograda biće izmenjen, ukida se noćni prevoz, a za dnevni uvodi se red vožnje od subote.

“Ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. (Uvode se) stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama medjugodišnje stope inflacije”, istaknuto je u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije navela je da je “u potpunosti posvećena” borbi protiv širenja koronavirusa, kao i da “iz minuta u minut prati” razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i “blagovremeno će obaveštavati građane o svemu”, kao i doneti “sve potrebne odluke u cilju očuvanja zdravlja građana”.

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare