Sindikati obrazovanja traže obustavu rada škola

Sindikati obrazovanja traže obustavu rada škola
Image by Chuk Yong from Pixabay

Sindikati obrazovanja traže obustavu rada škola

Sindikati obrazovanja traže obustavu rada škola

Tri reprezentativna sindikata u obrazovanju uputila su dopis Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete u kojem su zamolili da rad u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama bude privremeno prekinut zbog bezbednosti dece, studenata i 140.000 zaposlenih, da se ne bi u Srbiji, kako su naveli, dogodio italijanski scenario.

Dopis su uputili Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS “Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije uputio je dopis ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću kojim traže obustavu rada u preškolskim ustanovama na određeno vreme.

“Dužnost mi je da vas obavestim da među zaposlenim u predškolskim ustanovama Srbije vlada velika zabrinutost povodom epidemiološke situacije – proglašenjem pandemije koronavirusa u svetu i pojavom obolelih u našoj zemlji”, navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaje se da su ustanove samoinicijativno pojačale higijenske i profilaktičke mere i da su predškolskim ustanovama dostavljena uputstva o preventivnim merama u cilju sprečavanjg prenošenja i širenja infekcije, ali da su zaposleni mišljenja da su te mere kontradiktorne, jer zahtevaju dodatan broj izvršilaca.

“Virusi se kod dece predškolskog uzrasta najbrže šire, jer deca dodiruju nos, lice i usta. Stavljaju igračke u usta, u igri su neprekidno u kontaktu sa vršnjacima, a neizvodljivo je pranje ruku nakon svakog kontakta”, naglašava sindikat.

Ističu da su dodatanom riziku izložene pogranične opštine, gde je veliki protok ljudi iz inostranstva.

N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar