Skupština Advokatske komore Beograda izglasala obustavu rada od petka, 24. decembra

Izvor:
Beta, Foto: YouTube

Skupština Advokatske komore Beograda (AKB) pozvala je advokate na obustavu rada od petka, 24. decembra, zbog promena Zakona o parničnom postupku, dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi troškova obrade kredita, te poreskog tretmana advokata.

Obustava rada trajaće do ispunjenja zahteva, navodi se u odluci Skupštine AKB u koju je agencija Beta imala uvid.

Za obustavu rada glasala su 632 advokata, protiv 177, uzdržanih deset, a ukupno je glasalo 819 članova skupštine AKB.

Traži se povlačenja iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, kao i da se ispita “opravdanost” njegovog donošenja.

“Ukoliko su izmene potrebne navesti razloge, te ukoliko postoje razlozi za izmene, formirati novu radnu grupu Ministarstva pravde u kojoj će advokatura biti adekvatno predstavljena”, navodi se u zakčljučcima.

Navedeno je da to znači “učešće legalno izabranih predstavnika beogradske advokature, srazmerno broju advokata upisanih u Imenik advokata na teritoriji Beograda”.

Traži se i “otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog kasacionog suda od 16. septembra 2021. na način koji bi bio prihvatljiv za gradjane i advokaturu”.

Zahteva se i da državni organ “hitno donese odluku o zamrzavanju poreskih obaveza u odnosu na advokate”.

Dodaje se da to treba uraditi prema Uredbi o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti i to na nivou 2021.

“U odnosu na novoupisane advokate poresko opterećenje da bude na nivou 2018. (pre donošenja Uredbe), sve dok se ne postigne dogovor predstavnika advokature i države”, dodaje se u zaključcima skupštine AKB.

Advokat Sara El Sarag je rekla agenciji Beta da u danima obustave rada advokati sa teritorije AKB neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije, bez izuzetaka.

Pročitajte još  Zaposleni u RTS započinju štrajk upozorenja

Navela je da se obustava odnosi na sve postupke uključujući i takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i po privremenim merama

Dodala je u toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare