Spasovdanska litija u Beogradu, patrijarh Porfirije služio pomen žrtvama masovnih ubistava

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen, Telegraf.rs

Spasovdanska litija, koju predvodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije prošla je centralnim beogradskim ulicama i stigla do Hrama Svetog Save na Vračaru.

Patrijarh Porfirije ispred hrama služi moleban, a prethodno je, tokom litije, služio pomen stradalim đacima, mladima ubijenim u mladenovačkim selima žrtvama porodičnog i drugog nasilja, preneo je RTS.

Litija sa ćivotom sa moštima svetog Nikolaja Srpskog krenula je oko 18.30 sati od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i građana.

Mošti sveca biće od večeras u Hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

Patrijarh Porfirije služio je jutros arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, u prisustvu velikog broja vernika a slavski kolač prelomio je u prisustvu čelnika grada i funkcionera vlade.

Informativna služba SPC je saopštila večeras da je “preko 100.000 ljudi, sabranih oko kivota vladike Nikolaja Srpskog, ispunilo centralne ulice srpske prestonice tokom Spasovdanske litije”, te da je to “največi molitveni skup u istoriji Beograda”.

“Ovogodišnja slava Beograda, Vaznesenje Gospodnje, i Spasovdanska litija zbog bola i tuge usled stradanja i gubitka života mladih ljudi u opštinama Vračar i Mladenovac protiče u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog: Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima!”, piše u saopštenju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare