SPC ne odustaje od uobičajene pričesti, epidemiolozi upozoravaju da je to opasno

SPC ne odustaje od uobičajene pričesti, epidemiolozi upozoravaju da je to opasno

Dok su u Srbiji na snazi najstrože moguće mere za suzbijanje koronavirusa, vernici Srpske pravoslavne crkve i dalje će biti pričešćivani na uobičajen način – istom kašikom. Kako su za N1 rekli parosi koji nisu imali blagoslov da govore pred kamerama, po kanonu bilo koje crkve na svetu – pa i Srpske pravoslavne crkve – pravo na pričest i to po tradicionalnom ritualu, vernicima u postu se ne sme uskratiti. Čak ni u vreme pandemije.

Epidemiolog Zoran Radovanović upozorava da je to opasno.

Ono što smo prošle nedelje videli u Novom Sadu nije ništa neobično, kaže vladika Irinej Bulović. Tako je služeno i širom Srbije. Episkop bački pojašnjava da se lišavanje vernika pričešćenja ne razmatra u Crkvi ni kao teoretska mogućnost.

“Od pričešća se za dve hiljade godina nikad niko nije zarazio, pa ni svešenici koji su pričešćivali gubavce, tuberkulozne i druge obolele od tada neizlečivih zaraznih bolesti”, kaže Episkop bački Irinej.

SPC ne odustaje od uobičajene pričesti, epidemiolozi upozoravaju da je to opasno
Foto: M. Milovanović

Iako su mnogi vernici odustali od pričesti, u nedelju će posle služenja i molitve na otvorenom, svakako biti i onih koji će to tražiti od sveštenika.

“Nas sve Bog štiti i uz nas je vernike”, rekla je jedna vernica.

N1: Dakle, mislite da je pričešće u redu?

“Da, mislim.”

Epidemiolog Zoran Radovanović upozorava da je ovakvo razmišljanje neodgovorno, i da država mora da sprovede zakon, umesto blage forme preporuke Crkvi.

“Kao građaninu, meni je civilizacijski neshvatljivo da u 21. veku svi ljube u isti predmet i svi jedu iz iste kašike. Kao epidemiolog, moram da upozorim da je to opasno. Opasno, jer se tako prenosi od žvala do tuberkuloze. Jeste tačno da srebro kao i svaki metal ima oligodinamsko dejstvo, pa bakterije kraće žive na njoj nego na plastici. Ali, za viruse to nije slučaj”, kaže Radovanović.

Osim u pričešću, Srpska pravoslavna crkva se u ostalim merama pridržava pravila koja je uvela Vlada. Broj vernika koji mogu ući istovremeno u crkvu ograničen je na troje, ako su u njoj već prisutni svestenik i crkvenjak.

Mollitve, ukoliko se održavaju unutar crkve, biće bez vernika koji će moći da ih prate od kuće putem Televizije Hram ili videkolinkom. Čak je ispred ulaza u Sabornu crkvu postavljen i upijač za sa hlorom. Tako da cipele vernika sigurno neće preneti virus.

N1/ AUTOR: Petar Gajić

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare