Sreten Cvejović: Zbogom čika Đorđe.

Da, juče oko 17,30 č. u GOSPODU SE UPOKOJIO naš čika ĐORĐE MIHAILOVIĆ.

Za nas POTOMKE ali i sve rodoljubive građane otadžbine nam Srbije tužna i pretužna vest. Zauvek telesno “odlazi” ali zauvek likom, delom i sebe pretvorenim u živu legendu još za ovozemaljskog života OSTAJE DA “ŽIVI” i “ŽIVEĆE” jedan, jedini i neponovljivi ČIKA ĐORĐE.

Svi mi koji smo ga decenijama poznavali i imali tu privilegiju i Božji dar, da nas čika Đorđe dočekuje i ispraća na srpskom vojničkom groblju u Solunu (koje je uvek smatrao svojim domom a svaki grob srpskih vojnika, podoficira i oficira sebi najdražim mestima) “dočekivaće” nas NA TOM SVETOM MESTU ALI SADA SA SVOJOM “AUROM” I DUHOM KOJI ĆE TU BITI PRISUTAN ZAUVEK.

I još nešto u šta duboko verujem i više sam nego siguran SVAKO OD NAS ĆE POŽELETI DA SE NAD HUMKOM ČIKA ĐORĐETA POMOLI ZA NjEGOVU DUŠU.

ZBOGOM ČIKA ĐORĐE, NEKA TI BUDE LAK PUT DUŠI I POČIVAJ U MIRU VRTOVA GOSPODNjIH.
Amin Bože daj.

Evo i kratke biografije upokojenog čika Đorđa.

Naravno, pretpostavljam da je svima dobro poznata činjenica, da je čika ĐORĐE čuvar groblja u Solunu od 1961.god. kao što su to pre njega do upokojenja bili i njegov deda Savo (Srbin solunski dobrovoljac iz Grblja kod Boke kotorske) do 1928. i otac Đuro do 1961.g.

Čika ĐORĐE je 2014.odlikovan ordenom SRPSKE ZASTAVE DRUGOG
STEPENA, a 11.11.2021. u ime države Srbije, uručeno mu je i priznanje “MAJKA SRBIJE”.

Napominjem da je o čika ĐORĐU 2013.snimljen i dokumentarni film pod nazivom “POSLEDNjI ČUVAR”.

Čika Đorđe je rođen 1928. u godini kada mu se upokojio deda Savo baš tu na “Zejtinliku” pored večnih kuća SRPSKIH DIV JUNAKA koji počivaju tu “DALEKO OD SVOJE VOLjENE OTADžBINE SRBIJE” za koju su tako nesebično položili svoje živote na oltar otadžbine.

Od 1961.tu mu pored dede i dedinih preko 7.000 slavnih saboraca SOLUNACA počiva i otac Đuro, a želja čika ĐORĐA (lično iskazana Ministrima za boračka pitanja i spoljne poslove vlade Republike Srbije) je:
da i on u vojničkoj uniformi bude sahranjen tu pored svojih dede i oca, ali pre svega i grobova DIV JUNAKA, koje je sa toliko ljubavi, poštovanja i pijeteta čuvao i održavao punih 61.godinu.

Nadam se i duboko verujem, da će ova želja čika Đorđa biti i ispunjena (da počiva tu gde je želeo) baš kao i ona prethodna, da pored grčkog državljanstva ima i srpsko (pasoš države SRBIJE uručen mu je u našem konzulatu u Solunu 27.avgusta 2021.g) što ga je činilo posebno sretnim (između ostalog lično mi je to rekao prilikom našeg poslednjeg susreta u septembru iste 2021.godine, nakon državne ceremonije) naravno na našem vojničkom groblju u Solunu.

Prof. hadži Sreten Svetojević Cvele, Foto: SKC “Ćirilica”
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare