Srušio se Mig-21 Vojske Srbije kod Loznice, poginuo pilot, drugog traže, povređen meštanin sela Brasina

Srušio se Mig-21 Vojske Srbije kod Loznice

Lovački avion Mig-21 Vojske Srbije srušio se jutros u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, saopštilo je Ministarstvo odbrane ali nije navelo kakva je sudbina pilota.

Avion se srušio tokom redovnog zadatka, jutros oko 9 časova.

Na lice mesta upućena je ekipa Službe traganja i spasavanja RV i PVO i nadležni organi.

Srušio se Mig-21 Vojske Srbije kod Loznice
Za hitne porudžbine pozovite +381 61 60 44 001

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobio informacije da se jutros srušio vojni avion, najverovatnije Mig-21.

Vučić je rekao da je reč o „našem starijem avionu, najverovatnije dvadesetjedinici (Mig-21)“, ali da nema detaljnije informacije i da se nada da vesti nisu tačne.

Pojedini mediji javili su da je do pada aviona došlo u blizini Loznice i da su se u avionu nalazila dva pilota.

RTS je nezvanično objavio da je poginuo jedan pilot dok se za drugim traga. Takođe, povređen je i jedan meštanin sela Brasina koji je prevezen u bolnicu.

Vojska Srbije je do ovog udesa imala svega dva aviona tipa koji su i dalje bili u resursu. Nedavno su remontovani i trebalo je da služe za obuku, održavanje trenaže pilota, piše Politika.

„Mig 21” je izuzetan avion, jednostavan i sa visokim performansama kada je reč o brzini i visini leta. Ali, istovremeno on je i veoma težak za letenje. Strani piloti koji su imali priliku da isprobaju jugoslovenske letelice ovog tipa opisali su ga kao „raketu sa malo osobina aviona”.

– Ne prašta greške – kažu oni koji su imali prilike da lete na ovom avionu.

Ovo mišljenje ilustruju podacima da je poginuo svaki deveti pilot „miga 21” poginuo, uglavnom u udesima, ali i u ratnim dejstvima prilikom raspada SFRJ. Jugoslovenska narodna armija je ove avione koristila još od 1962. godine. Iz tadašnjeg SSSR-a do 1986. godine uvezen je 261 avion ovog tipa.

Na mestu nesreće vatrogasci, vojni i policijski helikopter

MALI ZVORNIK – Na mestu nesreće u selu Brasina, između Malog Zvornika i Banje Koviljače, su vatrogasna i policijska kola, dok mesto nesreće nadleću vojni i policijski helikopter.

Prema nezvaničnim informacijama sa lica mesta, od dva pilota jedan se katapultirao.

Reč je o nepristupačnom, šumovitom terenu, javlja Tanjug

Beta, Politika, Danas

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
2 godine pre

Сви су побудалили у РВ и ПВО – будалетине прогласише лажног каплара , војно шкартираног Вулина почасним пилотом: не иде то без трагедије!