Tači, Veselji i Seljimi u pritvoru u Hagu, terete se za zločine na Kosovu i u Albaniji

Tači, Veselji i Seljimi u pritvoru u Hagu, terete se za zločine na Kosovu i u Albaniji

Bivši oficiri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, optuženi za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji, smešteni su večeras u pritvor suda za zločine OVK u Sheveningenu, saopštio je taj sud.

Tači (51), Veselji (53) i Seljimi (49) avionom iz Prištine doleteli su u Holandiju pošto su obavešteni da je sudija za prethodni postupak potvrdio optužnicu protiv njih. U saopštenju suda piše da su oni bili “uhapšeni”.

Optužnicom protiv Tačija, Veseljija i Seljimija obuhvaćen je i Jakup Krasnići, koji je juče uhapšen u Prištini i prebačen u Hag, piše u saopštenju.

Oni su, kao pripadnici Dreničke grupe OVK, u 10 tačaka optuženi za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Sud je večeras saopštio da su zločini iz optužnice počinjeni od marta 1998. do septembra 1999. na Kosovu i u Albaniji.

Kao ratni zločini, u optužnici su navedeni “nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistva”, a kao zločini protiv čovečnosti “zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni”.

“Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima”, piše u saopštenju suda.

Sud navodi da su “žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova”.

To su bili: “Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK”.

Žrtve su, po optužnici, bili i “Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK”.

“Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK”, piše u saopštenju suda.

Sud je najavio da će uskoro saopštiti kada će optuženi biti prvi put izvedeni pred sudiju za prethodni postupak.

Po pravilima suda, optuženi prvi put moraju biti izvedeni pred sudiju “bez nepotrebnog odlaganja”.

Glavni tužilac Džek Smit predlog optužnice podneo je 24. aprila, a sudija je potvrdio optužnicu 26. oktobra, tačno šest meseci nakon što je podnet predlog.

Optužnica je utemeljena na izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-2000.

U tom izveštaju iz 2011. godine, Marti je Tačija označio kao vodju Dreničke grupe OVK koja je u improvizovanim logorima u Albaniji pod nehumanim uslovima držala, mučila i ubijala zarobljene Srbe, kao i Albance i Rome koje je smatrala nelojalnima.

Tači, Veselji i Seljimi u pritvoru u Hagu, terete se za zločine na Kosovu i u Albaniji
Printscreen

Marti je u izveštaju naveo pouzdana saznanja da su nekim od zarobljenih Srba u Albaniji posthumno bili vadjeni organi koji su potom na crnom tržištu prodavani za transplantaciju.

Veselji je u Martijevom izveštaju nazvan “osovinom” Dreničke grupe koja je opisana kao kriminalna organizacija koja se bavila i trgovinom drogom i ljudima, i drugim oblicima kriminala.

Martijev izveštaj je podstakao osnivanje Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu – kako se zvanično zove sud za zločine OVK. Pod međunarodnim pritiskom, Sud je 2015. godine osnovala Skupština Kosova.

Nakon iinformacije o potvrđivanju optužice, Tači je podneo ostavku na mesto predsednika i najavio da će dobrovoljno otići u Hag.

Izvor: Beta, Insajder

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
1 godina pre

Агент Змија је психопатски убица,а додатни доказ поремећаја је и што је могао да нагна мићана Олбрајтовој: тролкињи из најгорих ноћних мора 🙂