TS Vladi Srbije: Objaviti plan imunizacije i ukinuti oznaku tajnosti

TS Vladi Srbije: Objaviti plan imunizacije i ukinuti oznaku tajnosti

Organizacija Transparentnost Srbija pozvala je danas Vladu da objavi plan vakcinacije protiv virusa korona, odnosno da se taj dokument izradi i objavi, ukoliko još ne postoji.

U pismu predsednici Vlade Ani Brnabić, TS je ukazala da su od funkcionera do javnosti dopirale veoma različite i u velikoj meri neprecizne izjave u vezi sa prioritetima, odnosno planom imunizacije, piše Danas online.

„Potpuno smo svesni da će na dinamiku planirane imunizacije u velikoj meri uticati dostupnost vakcina na svetskom tržištu, na šta državni organi Srbije nemaju neposredni uticaj. Međutim, bez obzira na raspoloživost vakcina, uvereni smo da postoji mogućnost i potreba da se objavi dokument na osnovu kojeg će građani moći jasno da vide za koje grupe ljudi je planirano da se prioritetno obezbedi mogućnost imunizacije, u skladu sa raspoloživim sredstvima – npr. kome će biti ponuđeno prvih 1.000, prvih 10.000, prvih 100.000 vakcina itd“, navodi se u dopisu TS.

Od Vlade su zatražili i da utvrdi potrebe za nabavkom vakcina, kako na osnovu saveta medicinskih stručnjaka, tako i na osnovu prikupljanja informacijama o zainteresovanosti građana, podsećajući na negativna iskustva iz doba prethodne pandemije (tzv. svinjski grip), kada je veliki broj nabavljenih vakcina ostao neiskorišćen.

Transparentnost Srbija je takođe pozvala Vladu da ukine zaključak na osnovu kojih su podaci koji se odnose na sve nabavke lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih ovim virusom, označeni oznakom stepena tajnosti „strogo poverljivo“.

Danas online

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar