Ublažavaju se mere: Otvaraju se parkovi, kreće gradski prevoz, a zatim i vrtići

Ublažavaju se mere: Otvaraju se parkovi, kreće gradski prevoz, a zatim i vrtići

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa saopštio se da se od danas postepeno ublažavaju mere zaštite stanovništva od Covid-19. Već od danas su otvorneni parkovi i šetališta, od 4. maja kreće gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu. Od 8. maja mogu da počnu da rade i tržni centri. Vrtići počinju da rade 11. maja, i to za onu decu koju nema ko da čuva. Od 18. maja ponovo će biti omogućen avio saobraćaj uz sve mere zaštite.

Epidemilog dr Branislav Tiodorović rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da su od danas ponovo otvoreni parkovi i šetališta, ali da oni koji se u njima nalaze moraju biti na odgovarajućem rastojanju i pridržavati se svih preporuka prevencije oboljenja.

Od danas su, kako je dodao, omogućeni i treninzi na otvorenom uz poptuno poštovanje svih preporuka koje je Krizni štab utvrdio. Za sportove u zatvorenom odluka će biti doneta naknadno, najavio je.

“Od 4. maja omogućava se gradski prevoz, i to u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, s tim da se u autobusima ne uključuje klimatizacija. Od 4. maja omogućava se, uz korišćene svih mera, i železnički i drusmki međugradski saobraćaj da se odvijaju. Istog dana se mogu otvoriti restorani i kafići, na otvorenom u baštama to je sasvim moguće uz poštovanje socijalne distance, a u zatvorenom mora biti tako urađeno da omogućava poštovanje svih preporuka”, istakao je Tiodorović.

Printscreen

Tržni centri mogu da počnu da rade 8. maja, ali kako je Tiodorović rekao, uz veliku dozu opreza, posebno u vezi sa brojem korisnika, distancom, i korišćenjem zaštitnih sredstava i od strane davalaca, i od strane korisnika usluga.

Vrtići će biri ponovo otvoreni od 11. maja, kao i produženi boravak u pojedinim školama. Tiodorović je naglasio da se ova usluga omogućava, pre svega, zbog roditelja koji moraju da se vrate na posao, a nemaju alternativu za čuvanje dece.

“Bilo bi dobro da poslodavci shvate potrebe, i da im izađu u susret da neko može da ostane sa detetom, ali ako to nije moguće, ne moraju svi vrtići da rade, možda ćemo trećinu koristiti”, pojasnio je on.

Od 18. maja ponovo će biti omogućen avio-prevoz, i to prema preporukama evropskih i svetskih agencija. Tiodorović je rekao i da će ponovno pokretanje avio-saobraćaja biti povezano sa tim ko će moći da putuje, i najavio je da će “svi sve kontrolisati”.

“Svi moraju dobro da se pripreme, da budu spremni da sprovedu sve mere”, rekao je Tiodorović i najavio da će Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Republička komisija za zarazne bolesti spremiti instrukcije koje će omogućiti da funkcionišemo kao društvo, uz smanjenje rizika i zaustavljanje zaražavanja.

N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare