Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu odbilo razgovor sa Rio Tinto: NAPUSTITE SRBIJU!

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen

Objavu udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu prenosimo u celosti:

Dok ovde sve gori jer izbori, a najviše izgori kesa vrhovnom vođi, nije ni Rio Tintu lako.

Tintići su bili primorani da zaposle još ljudi i to na sledeće dve grupe poslova: MENADŽMENT RIZIKA PO REPUTACIJU i ANGAŽOVANJE I ODNOSI SA CIVILNIM DRUŠTVOM.

Marija Alimpić

To smo saznali zahvaljujući našim prijateljima i saborcima iz London Mining Network i Earth Thrive jer upravo preko njih nas je LONDONSKA KANCELARIJA, dakle sam vrh kompanije pozvao na razgovor.

Rio Tinto zna ko je problem – ZAŠTITIMO JADAR I RAĐEVINU.

Razni akteri na srpskoj sceni bi trebalo konačno da to i prihvate i prestanu da lažu ljude da mi nismo lokalna zajednica ili lokalno udruženje.

Zna Rio Tinto da im je pukla reputacija. Kasno su to uvideli, pukla im je još u pretprošlom veku, al’ ajde sad…

Pazi sad, ti novi zaposleni su kako kažu bili u Srbiji nedavno i posao im je da rade na našoj organizaciji i našem slučaju, nas i Earth Thrive.

Oni i dalje ne shvataju da su u Srbiji. Na Balkanu. Gde ništa ne funkcioniše i gde se 90% stvari i dalje radi iz inata, ćefa ili meraka. Srbija je vazda bila zemlja neshvatljivih kombinacija za zapadnjake. Duša slovenska, pojam koji Tintići ne mogu shvatiti niti znati šta bi s njim.

Mi ćemo i završiti posao a oni će još pokušavati da shvate kako Srbi funkcionišu. Šta da im kažemo, srećno s tim.

Nego, odbili smo da razgovaramo sa bosovima Rio Tinta.

Uz prigodno objašnjenje koje im je poslato preko London mining network platforme.

Jer, o principima se ne pregovara.

Sa kriminalcima se ne vode razgovori.

Jadar Projekat – Rio Tinto pozdravite Prodanovićku i recite da smo je se setili, mada dobila je ona sigurno ribanje već.

A lepo smo vam rekli da vam je loša kampanja, marketing katastrofa, Prodanovićka opasna ali šuplje to sve, ne drži vodu tolika katastrofa koju ste planirali.

Što pre odete, manja će vam šteta biti, to smo i Gregori Maheru rekli da ne snosimo odgovornost za njihove poslovne rizike.

Plus ne možeš da presrećeš aktiviste i prepadaš im decu Vesna, to je no no.

Ovo im je zajednički odgovor od nas iz Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Earth Thrive i London Mining Network.

Hvala našim saborcima na uvek korektnoj saradnji i bezrezervnoj podršci

A londonska kancelarija Rio Tinta je dobila sledeći odgovor:

Organizacije civilnog društva i stanovnici pogođenih područja već više od dve godine jasno iskazuju svoje negativno mišljenje o projektu: da ga treba prekinuti. Vlasti Srbije su najviša instanca u ovom dijalogu i treba da omoguće ostvarivanje Prava građana da kažu „NE” projektu koji bi imao veliki i trajno negativan uticaj na njihov život i Prirodu. Podsećamo da je pravo na čistu i zdravu životnu sredinu zagarantovano Ustavom Republike Srbije. Ovaj stav smo u više navrata iskazivali kompaniji, tako da smatramo nepotrebnim da se upuštamo u dalje razgovore.

Uvereni smo da projekat nije prihvatljiv na osnovu uticaja na Prirodu u okruženju i širem regionu. Na našu tvrdnju da dosadašnji proces planiranja i izdavanja dozvola to nije ozbiljno i objektivno uzeo u obzir, srpske vlasti će morati da odgovore zbog žalbe koju smo uputili Sekretarijatu Bernske Konvencije. Ovde treba napomenuti i to da je kompanija bila u koordinaciji sa nadležnima kroz Radnu grupu i prisustvom na drugim sastancima, tako da deo odgovornosti snosi i kompanija.

Kompanija mora da se pobrine da sanira sve uticaje na Prirodu i životnu sredinu izazvane bušotinama i njihovim istražnim aktivnostima u Jadru i Rađevini.

Predstavnici kompanije su koristili javni medijski prostor na, kako mi vidimo, nepravedan način, jer isti prostor nije dat drugima da iznesu svoj stav, nezavisnim naučnicima i civilnom društvu.

Kompanija takođe nije u potpunosti, sveobuhvatno i istinito odgovorila na naša pitanja postavljena na njihovoj godišnjoj Skupštini akcionara u aprilu ove godine, i zapravo nije odgovorila na jedno od naših pitanja, ono najvažnije koje se zapravo tiče izrade Prostornog plana na osnovu nedovršenih podataka i zaista je zanimljivo da su baš to izostavili iz svojih „odgovora”. Kompanija takođe nije odgovorila na naša ponovljena pitanja poslata preko naše platforme – London Mining Network / Londonska rudarska mreža pre nekoliko meseci.

Kompanija takođe treba da bude svesna da je njihov lokalni direktor Rio Sava eksplorejšn u Srbiji prišla porodici naših partnera Zaštitimo Jadar i Rađevinu na ulici, i pred njihovim maloletnim detetom neprimereno rekla: „Nismo mi ti koji šalju policiju na vaša okupljanja“; Ovo je apsolutno neprihvatljivo!!

Trebalo bi da shvatite da su vaši postupci prouzrokovali veliki stres i druge psiho-socijalne uticaje na lokalno građanstvo, jer je projekat otišao prilično daleko sa npr. otkupom zemljišta, dozvoljenim na osnovu prostornog plana, urađenim na osnovu neadekvatne procene i nedovršenih projektnih planova i dokumentacije.

Kompanija takođe mora da zna da projekat „Jadar” nije samo pitanje Jadra i Rađevine, već sada i cele Srbije i šireg regiona, uključujući građane u Bosni i Hercegovini. Građani širom zemlje su ogorčeni, jer je prisutno mišljenje da ste pokušali da ubrzate projekat koristeći nedostatke našeg pravnog i političkog sistema. U vašu kompaniju (više) niko nema poverenja, tako da nećete biti u mogućnosti da dobijete društvenu dozvolu za rad.

Iz svega navedenog jasno je da razgovora sa kompanijom nema te da se od njih zahteva da čim pre odustanu od projekta “Jadar” i samo NAPUSTE Srbiju.

Earth Thrive, London
Zaštitimo Jadar & Rađevinu, Srbija
London Mining Network, London

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar