UNS: Agencija za sprečavanje korupcije se meša u naše izbore

UNS: Agencija za sprečavanje korupcije se meša u naše izbore

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da se Agencija za sprečavanje korupcije i njen direktor Dragan Sikimić mešaju u predstojeće izbore za predsednika ovog udruženja “prosuđujući ko može da bude kandidat i tumačeći Statut UNS-a”.

UNS je u saopštenju naveo da Agencija to radi na način koji odgovara „državnom funkcioneru i bivšem članu odbora te agencije“ Živojinu Rakočeviću, čija je kandidatura za predsednika UNS-a nedavno odbačena.

„Kandidaciona komisija UNS-a, jedina merodavna da odlučuje o tome, odbacila je kandidaturu Rakočevića za predsednika Udruženja da bi sprečila uticaj države na Udruženje budući da se Rakočević nalazi na javnoj funkciji, što je u svom mišljenju potvrdila i Agencija za sprečavanje korupcije“, rečeno je u saopštenju.

UNS navodi da je problem što Agencija „čini uslugu svom bivšem funkcioneru“ i izdaje mu potvrdu da sa stanovišta javne funkcije može da bude biran za predsednika UNS-a i da mu Statut UNS-a u tome nije prepreka.

„UNS upozorava Agenciju za sprečavanje korupcije da ovakvim ponašanjem zloupotrebljava svoj položaj da bi ostvarila uticaj na izbore u najvećem novinarskom udruženju u zemlji“, navodi se u saopštenju.

Kako ističu cilj Statuta je da zaštiti nezavisnost tog udruženja od uticaja države, njenih funkcionera, službenika i zaposlenih, pa i od Agencije za sprečavanje korupcije.

„Živojin Rakočević je mogao, poštujući Statut UNS-a, da podnese ostavku na državnu funkciju na kojoj se nalazi i otkloni sve prepreke da bude biran na izborima za predsednika UNS-a. On je, međutim, odbio da se odrekne državne funkcije“, navodi UNS.

Udruženje novinara ocenilo je da se Agencija „neprimerenim uplitanjem u unutrašnje stvari UNS-a“ stavila u situaciju da se sama nalazi u sukobu interesa, jer lobira za jednog državnog funkcionera, pritom bivšeg funkcionera Agencije.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar