UŽIVO Sahrana mitropolita Amfilohija u podgoričkom hramu: Na poslednjem ispraćaju Vučić, Dodik, Mlađan Đorđević, Mandić, Knežević

UŽIVO Sahrana mitropolita Amfilohija u podgoričkom hramu

U toku je poslednji ispraćaj arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u podgoričkom hramu Hristovog vaskrsenja.

Na sahranu je u međuvremenu stigao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se poklonio pred odrom pokojnog mitropolita, prenosi B92.

Sa Vučićem su došli i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević. Mandić je nakon što je ušao u hram, ubrzo izašao. Prisutan je i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik.

Od juče je u Podgorici i prvi čovek srpske opozicije i predsednik pokreta “Oslobođenje” Mlađan Đorđević.

Zajedno sa premijerom Crne Gore odao je poštu Mitropolitu, za koga je tom prilikom izjavio da je ” vladika čovek koji je bio pokretačka snaga iza velike pobede nad bezbožničkim režimom u Crnoj Gori i oslobođenja naše braće. Nastavićemo njegov put. Oslobodićemo i Srbiju”.

U toku je opelo preminulom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Kovčeg sa njegovim telom je iznet ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je juče u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja gde je veliki broj građana prošao kako bi odali poštu.

Telo mitropolita biće u Hramu do sahrane i sve vreme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu.

Danas će najpre biti služena Sveta liturgija, koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, a nakon toga i opelo i sahrana.

Amfilohije će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.

Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a na dan sahrane u svim manastirima, gde je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Episkopski savet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera zaštite od korona virusa.

Crnogorski Javni servis RTCG direktno će pratiti sahranu, saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska.

Stigao Irinej, služi svetu liturgiju

U Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici jutros je stigao patrijarh SPC Irinej, koji trenutno služi liturgiju sa arhijerejima SPC i pomesnih crkava.

Liturgije uoči sahrane mitropolita Amfilhija biće služene i u svim crkvama i manastirima SPC gde je to moguće.

Nakon liturgije uslediće opelo, a potom i sahrana mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u kritpi hrama, koja je pripremljena za njegovo života.

U Hram je sa patrijarhom došao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović. Tamo se nalazi i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, predsednik skupštine Aleksa Bečić, ćlan predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga.

Na sahranu su stigli predsednici Opštine Budva i Kotor, Marko Carević i Vladimir Jokić, predsednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović, kao i poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović i Dragan Vukić, lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

U Hramu su prisutni i predstavnici Katoličke crve u Crnoj Gori.

Ispred i u Hramu Hritovog vaskrenja i jutros je veliki broj građana i verujućeg naroda koji odaje poslednju poštu arhiepiskopu cetinjskom i mitropolitu crnogorsko primorskom, koji će danas, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Hrama.

Pleme Kuči se oprašta od mitropolita

Pripadnici plemena Kuči objavili su video snimak na kom se vidi da su krenuli ka Podgorici da isprate mitropolita Amfilohija.

“Kuči krenuli u hodočašće”, stoji u opisu videa.

Obratio se episkop bački Irinej

Episkop bački Irinej rekao je da je pored tuge zbog rastanka “naša radost veća, jer znamo da je rastanak privremen”

On je rekao da nije slučajno nego po promislu Božjem da se mitropolit upokojio uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog i da se danas predaje zemlji u dan Hristovog vaskrsenja, jer je svaka nedelja Dan Hristovog vaskrsenja, prenose Vijesti.

Episkop je rekao da je mitropolit Amfilohije već u detinjstvu, što je tada bio izuzetak u vreme bezbožništva, kao dečak iz Morače svim srcem primio Hrista.

On je kazao da nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego je 11 dana bio pobednik tog virusa, “ali njegov organizam i telesna slabost nisu izdržali to iskušenje”.

Irinej je rekao da je Amfilohijeva životna deviza bila “Sve za Hrista, a Hrista nizašta”.

On je kazao da ovako govoreći o mitropolitu ne želi da stvara kult ličnosti, niti je Amfilohije tome težio.

Tanjug, B92, politicki.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar