Vojska Srbije u Africi zajedno sa Francuskom, Švedskom, Češkomi Estonijom

Specijalne snage Vojske Srbije biće angažovane u Africi, u misiji pod nazivom “Takuba”, zajedno sa elitnim jedinicama više zemlja Evropske unije, predvođenih Francuskom, koje obučavaju oružane snage Malija, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, Vojska Srbije (VS) će u misiji “Takuba” imati kontigent od nekoliko desetina ljudi, možda i do 80, što je značajan udeo participacije u misiji koja momentalno broji oko 600 evropskih specijalaca.

“Interes Beograda za buduće ućešće ukazuje na vidljivo jačanje veza sa vodećim silama EU i preuzimanje odgovornosti za bezbednosne zadatke… Srbija bi se tako priključila Francuskoj, Švedskoj, Češkoj i Estoniji koje već imaju snage u ‘Takubi’ kao i Grčkoj, Italiji i Rumuniji koje su odlučile da se vojno angažuju u toj misiji”, dodaje se u tekstu.

Portal navodi da je “Takuba” nova evropska vojna misija u Sahelu, velikom prostranstvu južno od Sahare koga čine Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger.

“Reč je o vrlo osetljivoj temi za bezbednosne interese EU jer je taj deo Afrike izložen snažnom pritisku islamskih ekstremista, šverca ljudi, oružja i narkotika”, piše u tekstu.

Dodaje se da su glasine o namerama da se srpski kontingent angažuje u Africi potvrđene učešćem Srbije na video konferencijskom ministarskom sastanku 7. aprila o misiji “Takuba”, potom je 10. juna francuski načelnik Generalštaba general Fransoa Lekoantr razgovarao o u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem a onda je u šef američke Kancelarije za odbrambenu saradnju u Beogradu Aleksandro Pedraza za portal rekao da SAD rade na podršci za angažovanje srpskih specijalaca u Africi.

U analizi se dodaje da ta afrička misija, iz ugla Srbije, simboliše sve snažniju vojnu saradnju Beograda i Pariza, koja se proteže i na nabavke naoružanja i saradnju u oblasti odbrambenih industrija.

Primarni zadatak misije “Takuba” je obuka izviđačkih i interventnih jedinica Malija. “Takuba” sada broji 600 ljudi, uglavnom specijalnih snaga, od čega polovinu čine vojnici iz Francuske, 150 su Šveđani a ostatak su Estonci i Česi.

“Potrebu za međunarodnim vojnim prisustvom ilustruje kontinuirano nasilje ekstremista u Sahelu. Samo u prvoj nedelji juna u Burkini Faso teroristi su ubili više od 160 ljudi. Taktika islamista su brzi prepadi koje obično izvode džipovima kojima se kreću velikim slabo naseljenim prostranstvima izmedju Malija, Burkine Faso i Nigera”, dodaje se u tekstu.

Beta, Komentar.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare