VSS: Vojsku Srbije napustila ČETVRTINA UKUPNOG BROJA VOJNIKA, Stefanović potvrdio da je Vulin loše rukovodio sistemom odbrane

VSS: Vojsku Srbije napustila ČETVRTINA UKUPNOG BROJA VOJNIKA, Stefanović potvrdio da je Vulin loše rukovodio sistemom odbrane

Vojni sindikat Srbije ocenio je danas da u Vojsci postoji kriza kadra i da je administracija prethodnog ministra Aleksandra Vulina, lažno izveštavala javnost i državno rukovodstvo, prikrivajući stanje koje „ozbiljno dovodi u pitanje operativnu sposobnost Vojske Srbije“.

„Ministar odbrane Nebojša Stefanović, izjavom da ‘ako hoćemo da imamo Vojsku, moramo da imamo vojnike’, potvrdio je da je prethodni ministar loše rukovodio sistemom odbrane“, navedeno je u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Po navodima tog sindikata u poslednje četiri godine Vojsku Srbije napustilo je više od 5.000 profesionalaca, odnosno četvrtina ukupnog broja vojnika i ocenili da je šteta naneta vojsci lošim kadriranjem i rukovođenjem sistemom odbrane proteklih nekoliko godina nesaglediva.

„Razlozi za napuštanje vojničkog stroja leže prvenstveno u lošim iekstremno napornim uslovima rada, pripadnici vojske često rade više od propisanogradnog vremena, mesecima odsutni od svojih porodica, bez prava na ishranu u toku rada i sa platom manjom od prosečne u Srbiji, kojuprima više od 75 odsto profesionalnih pripadnika Vojske Srbije“, naveo je sindikat.

Kako je taj sindikat ukazao, u službi se stimulišu i unapređuju kadrovi koji u sistemu vrednosti na koji su pripadnici vojske navikli, nikad ne bi mogli da budu na važnim irukovodećim pozicijama, što dodatno negativno utiče namoral pripadnika Vojske.

Vojni sindikat Srbije dodao je da je do sada ministarstvo činilo sve da ulogu sindikata u vojsci obesmisli i da ga potpuno ugasi, ali da će oni nastaviti razgovore i sa novim rukovodstvom.

Izvor: Danas/ Foto: Ministarstvo odbrane

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar