Vučić: Vanredno stanje biće ukinuto na Đurđevdan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja, na Đurđevdan, te da od četvrtka, 7. maja, više nećemo imati policijski čas. Epidemiolog Predrag Kon istakao je da kada se i ukine vanredno stanje, i dalje ostaje proglašena epidemija, a samim tim i određene vanredne mere na snazi.

Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da će se odluka o ukidanju vanrednog stanja u sredu naći pred poslanicima Narodne skupšte, a u četvrtak stupiti na snagu.

“Idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude u sredu, na Đurđevdan. Ako bude objavljeno odmah u Službenom glasniku, u četvrtak bi trebalo da nemamo više policijski čas”, rekao je Vučić.

Rekao je da bi sutra, predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić i on, trebalo da dobiju obrazloženo mišljenje Ministarstva odbrane.

“Tako to ide po proceduri. Onda ide zaključak Vlade, i sa supotpisima Ane Brnabić i mojim, idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja”, rekao je Vučić.

Foto: Printscreen / TV Pink

On je izjavio da su ispunjeni uslovi za ukidanje vanrednog stanja koje su postavili epidemiolozi – da Srbija sedam dana zaredom ima broj pozitivnih na korona virus ispod pet odsto testiranih i da se smanjuje broj ljudi na respiratorima.

“Naravno da je ljudima teško palo, ne postoji niko normalamn kome je te lepo, to je bio jedini način da sačuvamo ljude, a mislim da smo u najvećem delu to uspeli”, rekao je Vučić.

Rekao je i da da ne želi da kasni u odnosu na druge zemlje sa ekonomskim oporavkom.

Kon: Vanredne mere ostaju

Epidemiolog Predrag Kon, koji je sa predsednikom gostovao u istoj emisiji, rekao je da kad se i ukine vanredno stanje, ostaje i dalje proglašena epidemija od posebnog značaja, kao i da ostaje proglašena pandemija od SZO koja podrazumeva i vanredne mere.

“Biće izbegavanje kontakata, zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola… to će ostati. Nama ostaje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere”, rekao je Kon.

Kon je pojasnio da se ukidanjem vanrednog stanja ukida policijski čas i angažman Vojske.

Epidemiolog Predrag Kon Foto: Beoinfo

“A sve ostalo, sada vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo stali nakon vanrednog stanja za koje mislim da je bilo korisno u zaštiti života starijih, i da je dalo rezultate o kojima će se tek pričati i analizirati”, rekao je Kon.

Nastavlja se fudbalska liga

Vučić je na Pinku rekao i da bi fudbalska Super liga trebalo da bude nastavljena do kraja meseca.

“Takav je dogovor, da se do kraja meseca nastavi što je na otvorenom, dakle fudbalska liga. I košarka će uskoro, ovo što je u zatvorenom prostoru. Naravno, bez publike”, rekao je Vučić.

Sportska takmičenja u Srbiji su suspendovana od početka marta zbog pandemije koronavirusa.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare