Zakazano zasedanje Sabora na kojem će se birati patrijarh

Zakazano zasedanje Sabora na kojem će se birati patrijarh

Sveti arhijerejski Sinod zakazao je za 18. februar naredne godine izborno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora na kojem će se birati novi poglavar Srpske pravoslavne crkve, potvrđeno je za „Politiku” u patrijaršiji.

Do zaključenja ovog broja, SPC još nije zvanično saopštila datum Sabora. Sudeći po nezvaničnim informacijama, uprkos pandemiji i otežanom prelasku granica, Sinod nije prekoračivao Ustavom SPC određen rok za izbor prvojerarha od tri meseca od dana kada se presto patrijarha uprazni, što je u ovom slučaju 19. februar. Uobičajena je procedura da Sinod sada pošalje poziv aktivnim i vikarnim episkopima SPC kojim ih obaveštava o datumu izbornog zasedanja Sabora i poziva ih da mu prisustvuju.

Odredbom iz člana 43 Ustava SPC propisano je da kvorum, odnosno minimalan broj prisutnih arhijereja na izbornom, ali i na svakom drugom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, čine najmanje dve trećine od ukupnog broja članova ovog tela, uključujući i vikarne episkope, u današnjem slučaju, neophodno je lično prisustvo najmanje 29 od 43 eparhijskih i vikarnih episkopa, što predstavlja dvotrećinsku većinu, kaže za „Politiku” protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Uslov za prisustvo članova Sabora je vezan za mogućnost njihovog dolaska, u složenoj epidemiološkoj situaciji i uz važenje različitih mera za putovanje iz sedišta njihovih eparhija u mesto u kome će se održavati Sabor. Imajući u vidu da je najveći broj episkopa Srpske pravoslavne crkve u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj i da oni, kao i svi drugi građani, sa testom ili bez medicinskih testova, zavisno od mera propisanih za kretanje, mogu slobodno doći u Beograd, da se zaključiti da je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji moguće ispuniti obavezujući crkveno-ustavni uslov od najmanje dve trećine prisutnih arhijereja na Saboru – kaže Džomić.

On ističe da bi najbolje bilo da se obezbedi prisustvo svih arhijereja na Saboru, ali da treba imati u vidu i ustavnu odredbu kojom je propisano da „odsutni arhijereji mogu ovlastiti druge eparhijske arhijereje da umesto njih glasaju, s tim da jedan arhijerej može biti opunomoćen samo sa jednim glasom”.

– Eventualno opravdano odsustvo pojedinih arhijereja ne bi umanjilo legitimitet izabranog patrijarha srpskog jer i oni, na taj način, glasanjem preko ovlašćenog episkopa, učestvuju u izboru – ističe Džomić.

Budući da su zbog epidemiološke situacije javna okupljanja zabranjena ili svedena na ograničen broj ljudi, on dodaje i da je neophodno pojasniti da Sabor SPC nije javno okupljanje u pravnom smislu reči: Sabor je najviši crkveni organ jerarhijskog karaktera, čiji je rad propisan Ustavom Srpske pravoslavne crkve i saborskim Poslovnikom o radu, pa on nikako ne spada u javna okupljanja u smislu tog zakonskog izraza. Slično važi i za rad Narodne skupštine ili Vladu Republike Srbije, na primer.

– Ustavom Srpske pravoslavne crkve nije, za razliku od roka za sazivanje Svetog arhijerejskog sabora radi izbora patrijarha, izričito propisano mesto održavanja Sabora. Nadležnost, ali s prilično velikom slobodom, pri izboru mesta održavanja izbornog zasedanja pripada Svetom arhijerejskom sinodu. Logično je da to, kao i u prethodnim slučajevima, bude u jednom od istorijskih sedišta predstojateljâ Srpske pravoslavne crkve (Pećka patrijaršija, Beograd, Karlovci), ali se može zakazati i u nekom drugom gradu ili manastiru. U konkretnom slučaju dolazećeg izbornog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora u složenim epidemiološkim uslovima mora se voditi računa, pre svega radi očuvanja zdravlja arhijerejâ i lica koja sa njima dolaze u kontakt, o poštovanju zdravstvenih mera (adekvatna saborska dvorana veće površine, održavanje fizičke distance, dezinfekcija). Poštovanje tih mera, važnih za očuvanje zdravlja uopšte, ne predstavlja smetnju za održavanje i rad Sabora. Izborno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora u složenim epidemiološkim uslovima može se, radi poštovanja zdravstvenih mera, održati u Hramu Svetog Save na Vračaru, ili u njegovoj kripti, ili u crkvenoj dvorani veće površine. Naša Crkva je tokom epidemiološke krize više puta pozivala vernike da se pridržavaju zdravstvenih mera, pa njihovo poštovanje u ovom slučaju ni u čemu ne bi remetilo tok Sabora – naglašava Džomić.

On ističe i da bi valjalo razjasniti da ne postoji „izborni sabor” kao posebno telo – patrijarha srpskog bira Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, koji se sastaje u izborno zasedanje sa samo jednom tačkom dnevnog reda: izbor poglavara srpske crkve.

Četrdesetodnevni pomen patrijarhu  Irineju

Na jučerašnjoj sednici, Sveti arhijerejski sinod doneo je odluku da se zaupokojena Saborna sveta liturgija i četrdesetodnevni parastos blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju služe 29. decembra u Hramu Svetog Save na Vračaru. Sveta liturgija će početi u 9 časova, a parastos će biti služen posle svete liturgije, oko 11 časova, saopštila je juče SPC.

Izvor: Politika/ Jelena Čalija, Foto: Wikipedia/ Аутор: Jorge Láscar from Melbourne, Australia – Patrijaršija Beograd, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66260411,

POSLEDNJE OBJAVLJENO

1 komentar

  1. Treba nam patrijarh koji će povesti llitiju protiv ovog lopovska i izdajničkom režima.

Ostavite komentar