Zaštitimo Jadar i Rađevinu i KORS uputili zahteve Vladi Srbije: “U pitanju su ZAHTEVI a ne molbe”

Izvor:
Politički.rs

Zahtev udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicije za održivo rudarstvo koji je upućen Vladi Republike Srbije prenosimo u celosti

ZAHTEV VLADI REPUBLIKE SRBIJE

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u saglasnosti sa našom Ustavnom inicijativom protiv mogućnosti da se objavi javni interes za projekat „Jadar“ kompanije Rio Sava eksplorejšn, kao i za bilo koji drugi privatni rudarski projekat ukine Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ koji je donet ilegalno jer u momentu kada je podnet zahtev za Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ kompanija nije imala overene rudne rezerve (koje nije imala ni u trenutku donošenja PPPPN-a 2020. godine), nije imala konsultovanu Studiju opravdanosti (koju uporno pogrešno nazivate Studijom izvodljivosti, jer Studija izvodljivosti se radi za državne projekte od javnog interesa, što ovaj projekat NIJE) što je zakonski osnov da se taj Prostorni plan područja posebne namene uopšte donese na dnevni red.

Zahtevamo da se iz Prostornog plana Republike Srbije izbaci projekat eksploatacije litijuma u Jadru i Rađevini kao i bilo gde u Republici Srbiji jer je takva vrsta eksploatacije sada već naučno dokazano pogubna za sav živi svet, ekološki neprihvatljiva i na kraju nepotrebna jer alternative za litijum-jonske baterije uveliko postoje u obliku natrijum-jonskih, kao što i sami znate.

Smatramo da takva privredna delatnost kao mogućnost mora biti izbačena iz celog Prostornog plana Republike Srbije, a posebno vezano za Jadar i Rađevinu jer je taj Prostorni plan područja posebne namene stavljen 2016, pa 2017. na ilegalan način bez javnih konsultacija, bez Studije opravdanosti (izvodljivosti), bez overenih rudnih rezervi i kao takav usvojen 2020. tako da se apsolutno može smatrati da je postojala korupcija pri izradi tog plana što se sada sasvim izvesno ne može i ne sme negirati.

Podsećamo da su se po ovom pitanju izjasnili i naši najeminentniji stručnjaci kao i lokalne zajednice koje apsolutno imaju Pravo da kažu NE projektima koji su na štetu životne sredine i naroda Srbije u skladu sa Ustavom Republike Srbije kao najvišim pravnim aktom jedne zemlje.

Podsećamo da ovo nije samo glas naroda Srbije nego svih živih bića Rađevine i Jadra kojima ovom prilikom dajemo naš glas.

Apelujemo da dobro razmislite i pomenute zahteve, koji su zdravorazumski i pravno zasnovani, ispunite zarad opšteg interesa naroda i države Srbije.

Projekat „Jadar“ nema niti će ikad imati društvenu dozvolu ma koja kompanija bila u pitanju.

Zahtevamo da na sledećoj Sednici Vlade Republike Srbije ispunite naše zahteve, kako bismo za opšte dobro izbegli ono što je neminovno da se desi ukoliko se nastavi sa nasilnim sprovođenjem nezakonitih uredbi, a za potrebe projekta „Jadar“, protivno volji Naroda Srbije, struci, nauci i zdravom razumu.

Takođe zahtevamo da ne oklevate u pogledu donošenja ovih odluka, jer i naše strpljenje je pri kraju.

Dodajem, u pitanju su zahtevi, a ne molbe.

Uz srdačan pozdrav RUDNIKA NEĆE BITI,

Pozdravljamo Vas iz Rađevine i Jadra

Gornje Brezovice, Krupanj/ Loznica, Subotica, 16.12.2021.

Marija Alimpić, Zaštitimo Jadar i Rađevinu

Momčilo Alimpić, Zaštitimo Jadar i Rađevinu

Zvezdan Kalmar Krnajski Jović, Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji

Захтев Влади Републике Србије

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar