Zaštitnik građana: Ne smemo zaboraviti strahote holokausta

Zaštitnik građana: Ne smemo zaboraviti strahote holokausta

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da se na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta Srbi uvek sećaju zajedničke tragične sudbine dva naroda koja ih je još više povezala u vremenu posle u Drugog svetskog rata kako se zlo takvih razmera ne bi ponovilo.

„Logor Birkenau-Aušvic, kao mesto biblijskog stradanja jednog naroda, posledica je strašnog zla. Takvo zlo, zasnovano pre svega na netoleranciji rasne, nacionalne i svake druge različitosti, dovelo je do stravičnog stradanja jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu“, rekao je Pašalić povodom obeležavanja 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Pašalić je ukazao da ne smemo da zaboravimo da su iz mržnje, netrpeljivosti i netolerancije nacisti u Drugom svetskom ratu ubili više od šest miliona Jevreja i da takav zločin ne sme više nikada da se ponovi.

Zaštitnik građana je istakao da je obaveza savremenog sveta da se iznova podseća strahota holokausta kako bi u svakom momentu i na svakom mestu omogućio postojanje tolerancije i suživota, kao i beskompromisnu zaštitu ljudskih prava.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je 2005. godine 27. januar za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, u znak sećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar